Hoppa till innehållet

Munsår / Herpes

Munherpes ger vätskefyllda blåsor på läpparna och runt munnen. De kan både klia och göra ont. Blåsorna torkar ihop och försvinner ofta av sig själva efter ungefär en vecka. Orsaken till munherpes är ett vanligt virus som heter herpes simplex. Munsår är väldigt ofta återkommande.

Herpesvirus har någon gång smittat 70-90 % av befolkningen, men yttrar sig inte alltid som sår. Vanligaste är att herpes simplex-virus (HSV) orsakar munsår, och då särskilt typen HSV-1. HSV-2 kan också ge munsår men ger oftare blåsor runt genitalierna.

Läs mer om varför du får herpes runt munnen / munsår

Munherpes kan dyka upp snabbt – på bara några timmar – eller utvecklas över ett par dagar och ge vätskefyllda blåsor.

Blåsorna:

 • sitter runt munnen, ofta i grupp
 • kan klia och göra ont
 • brister efter ett tag och lämnar små sår som kan göra ont.

När såren börjar läka täcks de allt eftersom av sårskorpor. Ibland spricker en sårskorpa och då kan det blöda lite grann. Men det är inte farligt. Det tar ungefär en vecka från det att du märker att du håller på att få munsår till dess att såret är helt läkt.

Munherpes – de första signalerna

Har du en gång haft munherpes kommer det ofta tillbaka. Du kan känna att ett munsår är på väg genom att läpparna, mungiporna och området runt munnen blir rött och irriterat. Läpparna och det övriga området runt munnen kan också:

 • klia
 • bli svullet
 • göra ont.

Herpes simplex – två typer

Det finns två typer av herpes simplex, typ 1 och typ 2, som båda ger blåsor. Typ 2 ger ofta besvär med envist återkommande blåsor i underlivet, till exempel runt anus. Kvinnor kan få blåsor mellan slid- och analöppningen, den så kallade mellangården. Men blåsorna kan egentligen dyka upp överallt på huden.

Herpes – visar sig olika första gången

Tiden från att du blivit smittad med munherpes tills du får symtom kan variera mellan ett par dagar till några veckor. Men det är inte alla som vet om att de är smittade. Vissa får inga symtom av herpesinfektionen den första gången. Andra får symtom som kan vara i upp till tre veckor. När munherpes bryter ut den första gången är kan du få – förutom blåsor och sår på läppar och området kring munnen – symtom som:

 • hög feber
 • inflammation i tandköttet
 • ont i halsen
 • svullna lymfkörtlar.

Herpes i öga, underliv och nagelband

Herpesvirus kan infektera ett öga eller underlivet. Herpes i ögat, herpeskeratit, ger en inflammation i hornhinnan. Symtom på herpes i ögat är bland annat smärta, tårar och känslighet för ljus. Vid symtom på herpes i ögat är det viktigt att söka vård och träffa en ögonläkare snabbt för diagnos och behandling eftersom det finns en risk för bestående men.

Herpes i underlivet kan ge symtom som:

 • blåsor
 • klåda
 • smärta.

Du kan även känna att det svider när du kissar.

Herpes kan även ge besvär med återkommande blåsor i nagelbandet på ett och samma finger.

Hos Doktor24 kan våra läkare hjälpa dig vid återkommande besvär med herpes. Är det första gången du har herpes är det viktigt att diagnosen ställs i fysisk vård så att man är säkert på den. Söker du hjälp för munherpes digitalt är det bra om du bifogar en tydlig bild på munsåret. Du kan bifoga bilder i det formulär du fyller i innan mötet.

Sök vård

Granskad av: Specialistläkare, Doktor24.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen