Hoppa till innehållet

Pälsdjursallergi

De flesta som blir allergiska mot pälsdjur utvecklar allergi redan som barn eller tonåringar. Katt, hund och häst är de vanligaste djuren att var allergiska mot. Katt är det näst vanligaste efter björkpollen att utveckla allergi mot. Du kan utveckla pälsdjursallergi när som helst men som regel avtar besvären med stigande ålder.

  • Snuva som rinner
  • Ögonen kliar och är röda
  • Nysningar
  • Täppt näsa

Vissa personer kan också få nässelutslag vid direkt kontakt med djuret vid klappning eller om djuret slickar på handen. Utslagen kliar och liknar myggbett. Personer med pälsdjursallergi löper en ökad risk att utveckla astma och luftrörssymtom. En kraftig pälsdjursallergi kan orsaka ständig nästäppa och svår astma.

Undvik kontakt med de djur som du är allergisk emot och ha inte pälsdjur hemma. Tänk på att informera skola eller förskola om ditt barn har svår allergi.

Ofta kan du bli symtomfri med hjälp av receptfria läkemedel. Behöver du hjälp med att välja allergiläkemedel till ditt barn så kontakta ditt Apotek eller rådfråga en läkare.

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Rådgivning & receptförnyelse

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen