Feber hos barn

Barn drabbas oftare av feber, då de under sina första levnadsår får många infektioner av olika slag och kan få feber av tillstånd vuxna inte får feber av.

  • Feber orsakas ofta av infektioner, antingen av bakterier eller virus.
  • Den mest tillförlitliga mätningen av feber är i ändtarmen. Annars är armhålan ett bra alternativ, och räknas som bättre än munnen eller örat.
  • Det är viktigast att barnet får i sig vätska när det har feber.

Är du orolig? Beskriv symptomen för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

När barn får infektioner av en bakterie eller ett virus reagerar immunförsvaret med att skapa ämnen som reglerar kroppens termostat vilken sitter i hjärnan. Resultatet blir att temperaturen höjs och man tror att detta är gynnsamt för immunförsvaret. Det är därför inte helt säkert att det finns någon bra anledning att sänka febern, men det kan upplevas som en bra lindring att få ner febern en stund. Barnet kan ibland lättare få i sig vätska om febern sänks.

 

Symptom

Barn kan tappa aptit när de har feber, vilket inte är farligt. De kommer att äta ikapp när de blir friskare igen. De kan också bli lite tröttare och hängigare och sova mer än vanligt. Barnet bör piggna till något och bli lite mer intresserat efter febernedsättande. Om barnet är fortsatt slött i flera timmar trots behandling med febernedsättande är det ett tecken på att du ska uppsöka barnakuten. Samma sak om barnet inte ger kontakt när du försöker väcka det.

Feberkramper hos barn förekommer och kan upplevas som mycket obehagligt för dig som förälder även om det visat sig vara ofarligt. En minut med kramper kan kännas evighetslång. Barn som drabbas av feberkramper är ofta mellan 6 månader och 6 år gamla. Barnet kan bli stelt i kroppen och tillfälligt sluta andas. Är det första gången det händer och går över ska du ändå uppsöka barnakuten efteråt. Om kramperna håller i sig ska du ringa 112.

 

Vad kan jag göra själv

Med receptfria läkemedel som paracetamol och ibuprofen kan du sänka barnets feber. Håll sovrummet kyligt, öppna ett fönster eller balkongdörr lätt. Du ska också se till att ditt barn får i sig mycket vätska. Prova saft eller glass, gärna isglass!

 

När bör jag söka vård

Barn under tre månader med feber ska alltid undersökas av läkare. Likaså barn som blir stela i nacken i samband med feber eller få små eller stora blödningar under huden tillsammans med febern. Om ditt barn är trött och slött, eller har svårt att andas, eller du inte får i barnet vätska eller om du inte får ordentlig kontakt med barnet, bör du uppsöka akutsjukvård.  Om febern inte gått ner alls trots behandling med febernedsättande, eller om febern är fortsatt hög mer än tre dagar, bör du också uppsöka akutsjukvård. Om ditt barn får feberkramper för första gången ska du också ta ditt barn till barnakuten. Känner du som förälder att det är något allvarligt fel och att ditt barn är sjukare än det varit förut är det också ett tecken på att ni ska ta er till barnakuten.

Har ditt barn fått feber och du har frågor kan du kontakta oss på Doktor24 för rådgivning.

 

Behandling

Oftast går feber hos barnet över av sig själv. Behandla ditt barn med febernedsättande läkemedel vid behov, och glöm inte att se till att barnet får i sig vätska. Ibland kan medicin behöva ges i mer aptitlig form, tillsammans med fruktyoghurt eller liknande. Vi på Doktor24 kan hjälpa dig med råd kring behandling.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.