Feber hos barn

Barn drabbas oftare av feber, då de under sina första levnadsår får många infektioner av olika slag och kan få feber av tillstånd vuxna inte får feber av. Barn kan variera mycket i temperatur utan att det är ett tecken på allvarlig sjukdom. Feber är sällan farligt i sig. Klicka här eller scrolla ner för att läsa mer om feber hos barn.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning och rådgivning om ditt barn har feber.

Symptom på feber

 • Barnet har en temperatur över 38 grader.
 • Barnet kan tappa aptiten vid feber, vilket inte är farligt.
 • Barnet kan bli tröttare, hängigare och sova mer än vanligt.
 • Barnet blir oftast piggare och mer intresserat efter febernedsättande.

För att klassas som feber ska temperaturen ha mätts upp till över 38 grader. Den mest tillförlitliga mätningen av feber är i ändtarmen. Annars är armhålan ett bra alternativ, och räknas som bättre än munnen eller örat.

Vad kan jag göra själv?

 • Håll sovrummet kyligt, öppna ett fönster eller balkongdörr lätt.

 • Se till att barnet får i sig ordentligt med vätska. Du kan prova ge saft eller glass, gärna isglass!

 • Undvik febernedsättande om det går.

 • I vissa fall kan det vara lättare att få i barnet vätska om febern är lägre och då kan det vara bra att ge febernedsättande först.

 • Titta till barnet under natten.

 • Var uppmärksam på hur piggt/trött barnet är.

 • Om barnet är slött är det ett tecken på sjukdom, är barnet piggt trots feber är det oftast ingen fara.

 • Svalka barnet

 • Om barnet är sjukt med feber bör det stanna hemma tills febern försvunnit.

 

När ska jag söka vård?

Om barnet har feber och någon av dessa symptom ska du söka vård direkt:

 • Stel nacke.

 • Hallucinationer.

 • Kramper.

 • Små eller stora blödningar under huden.
 • Svårigheter att andas.

 • Långvariga kräkningar och/eller diarréer.

 • Långvarig halsfluss.

 • Det svider när barnet kissar.

 • Om barnet nyligen opererats.

Sök även vård vid dessa tillfällen:

 

 • Barn under tre månader med feber ska alltid undersökas av läkare.

 • Om ditt barn är trött och slött, eller har svårt att andas, eller du inte får i barnet vätska eller om du inte får ordentlig kontakt med barnet, bör du uppsöka akutsjukvård.

 • Om febern inte gått ner alls trots behandling med febernedsättande, eller om febern är fortsatt hög mer än tre dagar, bör du också uppsöka akutsjukvård.

 • Om ditt barn får feberkramper för första gången ska du också ta ditt barn till barnakuten.

 • Känner du som förälder att det är något allvarligt fel och att ditt barn är sjukare än det varit förut är det också ett tecken på att ni ska ta er till barnakuten.

 

Vad räknas som feber?

Kroppstemperaturen för både barn och vuxna varierar över dygnet. Feber definieras som en kroppstemperatur över 38 grader celsius med rektal termometer, det vill säga i stjärten.

 

Mäta temperaturen i munnen eller armhåla

Att mäta tempen i mun eller armhåla ger generellt sett lägre värden på temperaturen men det finns för lite studier på dessa sätt att mäta och därför kan uppmätta temperaturvärden inte tolkas med någon säkerhet.

 

Vad orsakar feber hos barn?

Såväl infektioner som inflammationer kan ge feber hos barn. Listan över tillstånd som ger feber blir mycket lång och innefattar förkylningar, halsfluss, urinvägsinfektioner etc.

Barnets normaltemperatur kan också variera naturligt över dygnet och är lite olika från barn till barn. Det är oftast helt ofarligt med feber i sig och få barn med feber har en allvarlig underliggande orsak.

Du kan alltid kontakta vården om du är osäker, vårdpersonal har särskild träning när det gäller att urskilja de få fall där barn behöver läggas in för sjukhusvård.

 

Hur vanligt är feber hos barn?

Alla barn får feber någon gång. Barns temperaturreglering är inte lika utvecklad som hos vuxna, därför kan barn få feber av sjukdomar som inte ger feber hos en vuxen.

Sedan barn började vaccineras mot pneumokocker och en annan bakterie som heter haemophilus influenzae har man sett en nedgång av allvarliga infektioner hos barn.

 

Vad händer i kroppen?

När barn får infektioner av en bakterie eller ett virus reagerar immunförsvaret med att skapa ämnen som reglerar kroppens termostat vilken sitter i hjärnan. Man tror att detta är för att skapa en mer ogynnsam miljö för bakterier och virus och samtidigt är immunförsvaret sannolikt mer effektivt vid en något förhöjd kroppstemperatur. Febern fyller därför en funktion.

Det är inte helt säkert att det finns någon bra anledning att sänka febern,men det kan upplevas som en bra lindring att få ner febern en stund.

 

Förebygga feber hos barn – febernedsättande behandling

Oftast går feber hos barnet över av sig själv. Behandla ditt barn med febernedsättande läkemedel vid behov, som paracetamol (till exempel alvedon) eller ibuprofen. Ibland kan febernedsättande behandling underlätta för att barnet ska kunna få i sig vätska eller mat. Det är mycket viktigt att följa de doseringsråd som finns på förpackningen.

Alla som försökt ge medicin till ett barn vet att det inte alltid är det lättaste.

Tips för att ge medicin till barn:

 • Var ärlig
  Det är viktigt att vara ärlig med vad medicinen är till för och att den faktiskt kan smaka illa. Detta gäller alla barn över ett års ålder. Man vet att följsamheten till läkemedel hos större barn också blir bättre om man har en samsyn.

 • Se till att ge rätt dos
  Om ditt barn spottar ut behandlingen omedelbart behöver du ge en ny dos. Om barnet kräks efter ca 15 minuter ska vanligen en halv dos ges. Har det gått en halvtimme innan barnet kräks behövs ingen ny dos ges.

 • Ge tabletter till äldre barn
  Barn från 3 års ålder ska normalt sett kunna svälja tabletter i lagom storlek, vilket ofta ger mindre bismak än flytande läkemedel. Om man delar tabletter smakar det oftast värre. Observera att vissa tabletter inte får krossas eller delas för att fungera.

 • Ge tillsammans med något ätbart
  Ibland kan medicin behöva ges i mer aptitlig form, tillsammans med fruktyoghurt eller liknande.

Vi på Doktor24 kan hjälpa dig med råd kring behandling.

 

Akuta besvär hos barn med feber

Feberkramper är en vanlig, kortvarig och ofarlig kramp hos barn med hög feber som oftast uppträder mellan 6 månaders och 6 års ålder. Det kan se obehagligt ut och vara allt från några sekunder till 15 minuter. Vanligast är 1-2 minuters krampande, vilket kan kännas som en evighet som förälder.

Krampen kommer ofta på första dagens feber och temperaturen brukar vara över 39 grader. Barnet kan även bli stel i kroppen och tillfälligt sluta andas. Det är bra att få en läkarbedömning, ibland vill man lägga in barnet för observation någon dag. Är det första gången det händer och går över ska du ändå uppsöka barnakuten efteråt. Om kramperna håller i sig ska du ringa 112.

Andra akuta besvär finns beskrivna i listan ovan. Viktigast är att uppmärksamma ifall barnet blir onaturligt slött, förändrat eller verkar sjukt och medtaget – då ska du alltid snabbt kontakta läkare. Men även vid tillkomst av symptom utöver febern ska du kontakta läkare.

Långvarig feber hos barn

Kronisk feber hos barn förekommer inte men däremot medellång (4-14 dagar) och långvarig (mer än 14 dagar) feber, kontakta läkare för provtagning och eventuell annan utredning.

Referenser

Medibas. “Feber hos barn”. (30-12-2018).

Internetmedicin. “Feberkramp”. (30-12-2018).

Läkemedelsboken. “Läkemedel till barn”. (30-12-2018).

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.