Hoppa till innehållet

Antikroppstest för covid-19

Nu kan du enkelt testa dig för antikroppar mot covid-19 hos Doktor24 på utvalda apotek. Testet kostar 380 kronor och du får veta ditt provsvar direkt på plats. 

Välj ort och apotek i listan nedan för att se öppettider för antikroppstest. Tänk på att du måste vara helt symptomfri för att ta testet. Alla personer över 12 år kan ta antikroppstest.

Tillsammans med Apoteket

Viktig information inför provtagning

Testet mäter antikroppar som bildas efter en infektion. Du behöver vänta i minst 14 dagar efter att du blivit helt frisk innan du lämnar provet, så att antikroppar hunnit utvecklas i nivåer som kan mätas. Alla personer över 12 år kan ta ett antikroppstest.

Vi kan inte utföra antikroppstest på personer med pågående infektion.

  • feber,
  • hosta,
  • halsont,
  • snuva,
  • andningsbesvär,
  • huvudvärk,
  • muskel- eller ledvärk,
  • illamående,
  • diarré,
  • nedsatt lukt- och smaksinne.

Så går det till

 

1. Gå till Apoteket 

Provtagningen utförs av vår sköterska i ett hälsorum på Apoteket. Vid drop-in tar du en kölapp och om du bokat en tid kan du vänta utanför. Sköterskan hämtar dig när det är din tur. Tänk på att hålla avstånd till andra kunder medan du väntar.

3. Smidig provtagning

Antikroppstestet tas via ett enkelt blodprov från fingret. Du betalar direkt på plats med kort eller Swish.

4. Provsvar efter 10 minuter

Provsvaret kan läsas av redan efter 10 minuter. Du väntar utanför och blir inkallad när det är klart. Sköterskan fyller i provsvaret på ett informationskort som du får med dig hem.

Om provresultatet

När din kropp ska försvara sig mot en infektionssjukdom kommer antikroppar att produceras. Antikroppstestet visar om du bildat IgM-antikroppar och IgG-antikroppar mot covid-19.

IgG är mer specifika och mer riktade mot den speciella sjukdomen. IgM antikroppar är inte lika specifika mot den speciella sjukdomen. Om du har IgG-antikroppar talar det för att du genomgått en infektion av covid-19, medan endast IgM-antikroppar är ett osäkert svar.

Läs mer om vad provsvaret innebär

Riktlinjer för personer med antikroppar

 

Ny vägledning från Folkhälsomyndigheten kring rekommenderad testprestanda samt nya riktlinjer för personer med antikroppar.

Vid en presskonferens den 30 juni presenterade Folkhälsomyndigheten en ny vägledning för personer som testat positivt för antikroppar mot sars-CoV-2 samt vilka krav som måste ställas på antikroppstestet (vägledningen bifogas nedan).

Vanliga frågor om antikroppstest

Här hittar du vanliga frågor och svar om antikroppstester.

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Alla digitala besök är kostnadsfria. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen