Vattkoppor

Vattkoppor är den mest smittsamma av alla barnsjukdomar och ger feber och utslag.

  • Sjukdomen orsakas av ett virus.
  • Utslagen börjar ofta som små röda fläckar som efter några timmar blir små blåsor med klart innehåll.
  • Vattkoppor smittar ett par dagar innan utslagen kommer och slutar vara smittsam först när inga nya utslag uppträder och alla utslag bildat skorpor.
  • Vattkoppor går över av sig själv och behöver ingen särskild behandling. Hos barn är sjukdomen oftast lindrig, vuxna som insjuknar kan påverkas aningen mer.
  • Viruset stannar sen kvar i kroppen och kan i vuxen ålder leda till bältros.

Misstänker du vattkoppor? Beskriv dina besvär för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

Vattkoppor orsakas av ett virus som heter Varicella-Zoster (VZV). Det smittar via luften och sprids när någon hostar eller nyser. Har du haft vattkoppor innan eller blivit vaccinerad kan du inte få vattkoppor igen. Därför kan du utan problem träffa personer med vattkoppor och ta hand om ditt barn om det blir smittat.

Symptom

Inkubationstiden är ungefär två veckor, men kan variera från 10 till 21 dagar. Det betyder att det tar ungefär två veckor från att man smittas till dess att sjukdomen bryter ut.

  • Sjukdomen börjar oftast med lätt feber, huvudvärk och trötthetskänsla precis innan röda utslag uppträder.
  • Utslagen kan ibland komma först efter en till två dagar. Feber och sjukdomskänsla är mest framträdande hos vuxna, barn påverkas ofta inte så mycket.
  • Utslagen börjar ofta på bröstet och ryggen och sprider sig sedan till ansiktet, hårbotten, armarna och benen. Det börjar som en liten röd fläck som efter några timmar blir till en liten blåsa med klart innehåll. Efter ett par dagar bildas en skorpa som sedan faller av. Utslaget kliar ofta. Det kan även förekomma utslag på munnens slemhinna. Antalet utslag på huden varierar från några få till hundratals. De enskilda fläckarna kan ha kommit olika långt i utvecklingen. Mest förekommer utslag i ansiktet, i hårbotten och på bålen, men är också vanligt förekommande på armar och ben

Det finns ett vaccin mot vattkoppor som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet utan är hittills främst för barn med underliggande allvarligare sjukdom.

Vad kan jag göra själv

Febern kan dämpas med vanlig febernedsättande medicin, men då är det viktigt att det är paracetamol och inte NSAID-preparat då dessa kan förvärra sjukdomsförloppet. Barn och ungdomar under 18 års ålder ska inte heller ta preparat med acetylsalicylsyra då det i ovanliga fall kan ge svår biverkan. Klådan kan du behandla med alsollösning eller kylbalsam som finns receptfritt på apoteket. Vid mycket svår klåda kan allergimedicin hjälpa. Kontakta oss på Doktor24 om du vill ha rådgivning kring detta. Den som är smittsam bör också stanna hemma från förskola, skola eller arbete.

När bör jag söka vård

Om du är gravid och inte haft vattkoppor och misstänker att du blivit smittad, kontakta din barnmorska. Om ditt barn får hosta eller feber på nytt efter att alla skorpor läkt ut, kontakta oss på Doktor24 då det kan röra sig om en lunginflammation som ibland kan följa vattkoppor.

Behandling

Vanligen behövs ingen särskild behandling. Hos vuxna som får vattkoppor kan tidig behandling med antivirala läkemedel ge ett lindrigare sjukdomsförlopp. Det gäller då att börja medicineringen redan inom första dygnet efter att första blåsan visat sig.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.