Svamp i underlivet

 

Cirka 75 % av alla kvinnor drabbas någon gång i livet av svamp i underlivet. Symtomen kan vara jobbiga men infektionen går oftast över av sig själv inom några dagar.

 

Symptom

  • Det kliar och svider i ditt underliv.
  • Dina slemhinnor och blygdläppar är röda, svullna och irriterade.
  • Du kan bildas små sprickor i huden kring din vagina som gör ont.
  • Du kan, men behöver inte, ha ökade flytningar som är vita och gryniga.
  • Det kan bildas en vit hinna mellan dina inre och yttre blygdläppar som är svår att tvätta bort.
  • Det svider eller göra ont när du har sex och när du kissar.

När ska jag söka vård?

Sök vård om svampinfektionen inte läker av sig själv inom ett par dagar eller om du testat receptfri behandling i 3-5 dagar och inte blir bättre.

Oftast krävs fysisk undersökning vid svampinfektion. Om du är osäker på vilken vård du behöver eller om du har svampinfektion kan du testa dina symptom i vår chatt och bli guidad till rätt vård.

 

Behandling

Om svampinfektionen inte går över eller om symptomen är besvärande kan du ta hjälp av receptfri behandling. Krämer, kapslar och tabletter som förs in i vaginan finns att köpa receptfritt på apoteket.

 

Luktar svamp i underlivet?

Svamp i underlivet ger ingen särskild lukt. Om det luktar illa från vaginan kan du ha drabbats av Bakteriell Vaginos. Det är en obalans mellan bakterierna inne i vaginan och vanligt att man får samtidigt som svamp. Bakteriell Vaginos behandlas med antibiotika.

 

Orsaker till svamp i underlivet

Svamp i underlivet orsakas av jästsvampen Candida. Candida finns som mikroflora i din tarmkanal och inne i vaginan. Det betyder att den normalt finns i små mängder utan att ge några problem.

När mikrofloran eller miljön i ditt underliv störs av olika anledningar kan svampen blomma upp, växa till sig och ge symtom. Exempel på vad som kan göra att svampen lättare får fäste är:

  •  Att dina hormoner rubbats av exempelvis P-piller, graviditet eller innan du ska ha mens.
  •  Att ditt immunförsvar är sänkt på grund av exempelvis stress, sjukdom eller diabetes.
  •  Att någonting har skavt mot slidan eller blygdläpparna och gett dig små sprickor/sår i vaginan. T.ex. om du har haft mycket sex, cyklat eller ridit mycket.
  •  Att du har ätit antibiotika som har slagit ut dom nyttiga bakterierna i ditt underliv så att svampen lättare kan ta över.

 

Förebygga svamp i underlivet

Förebygg svampinfektion genom att tvätta dig med olja istället för tvål så undviker du att torka ut dina slemhinnor.

Utöver det trivs svamp i hög luftfuktighet och värme. Tajt sittande underkläder och byxor kan därför också öka risken för en infektion. Detsamma gäller om du går mycket i blöta bikinitrosor eller baddräkt på sommaren.

 

Vem får svamp i underlivet?

Fertila kvinnor, det vill säga kvinnor efter puberteten och innan klimakteriet kan drabbas av svampinfektioner i underlivet. Det beror på att svampen trivs bäst när dina östrogenhalter är som högst.

Kan män få svamp i underlivet?

Män kan också få svamp på penisen och pungen. Symtomen är liknande som för kvinnor – det blir rött, svullet, kliar och svider. Det kan bildas en vit hinna och huden kan bli fnasig. Svampinfektion hos män går oftast över av sig själv inom några dagar.

 

Smittar svamp i underlivet?

Det är ovanligt att svamp i underlivet smittar från en person till en annan. Därför behöver inte din partner behandla sig om han eller hon inte har symtom.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.