Springmask

 

Springmask är en tarmparasit som ibland kallas mask i magen. Det är en ofarlig men smittsam infektion som är vanligast hos barn i förskoleåldern. Det vanligaste och ofta enda symtomet på springmask är intensiv klåda i stjärten. Behandlingen är receptfri och med noggrann hygien undviker du att smittas igen.

 

Symptom

 • Det kliar i rumpan.
 • Kliandet är som värst på kvällen eller natten.
 • Barn med springmask kan verka irriterade och rastlösa och ha svårt att sova. Om du har små barn kan du märka att barnet sparkar med benen eller hasar runt på rumpan.
 • Beroende på hur mycket maskar du har kan du vara helt symtomfri eller i värsta fall drabbas av ont i magen, illamående och kräkningar.
 • Hos flickor kan maskarna spridas fram till slidan som då blir röd, svullen, kliar och svider.

Om ditt barn eller du själv råkat ut för springmask kan du få hjälp hos oss på Doktor24.

När ska du söka vård?

Om du eller ditt barn inte blivit av med maskarna efter andra behandlingen med receptfritt läkemedel bör du söka vård. Om ditt barn har svårt att svälja tabletter kan du också behöva söka tidigare.

 

Behandling av springmask

Behandlingen består av en tablett som du vanligtvis kan köpa receptfritt på apoteket.

De receptfria medicinerna är för närvarande slut hos leverantören. Om ditt barn har råkat ut för springmask kan du få hjälp med receptbelagda läkemedel av en läkare eller distriktsköterska.

Bra att veta när du behandlar springmask:

 • Behandlingen dödar maskar och larver men inte ägg. Upprepa därför behandlingen efter 2-3 veckor för att undvika att du blir smittad igen av ägg som har överlevt i hemmet.
 • Behandla hela familjen även om inte alla har symtom för att förhindra att smittan sprids. Man kan vara smittad utan att ha symtom.
 • Om du eller ditt barn har svårt att svälja tabletter kan du krossa tabletten och blanda i yoghurt. Du kan också lösa upp tabletten i vatten och ge med en doseringsspruta till riktigt små barn.
 • Medicinen färgar bajset rött, det är helt normalt och ingen orsak till oro.
 • När bajset återfår sin normala färg igen har medicinen lämnat kroppen är maskar och larver döda. Nu är du smittfri med det gäller att inte få i sig nya ägg.
 • Tugga inte tabletten eftersom den kan missfärga dina tänder.

Springmask hos bebisar

I dagsläget finns ingen lämplig behandling hos barn <1 år men behandling är sällan aktuell i denna åldersgrupp.

Var noga med hygienen

För att undvika smittspridning och att bli smittad igen under tiden du behandlar dig och din familj är det viktigt med extra noggrann hygien. Detta är särskilt viktigt om ni inte kan behandlas med läkemedel av olika skäl:

Orsak till springmask

Springmask är en tarmparasit som lever och förökar sig i människans mag-tarmkanal. När du har fått i dig maskens ägg kläcks dom till larver i tunntarmen. Efter 3-4 veckor vandrar maskhonorna ner genom tjocktarmen till ändtarmsöppningen där dom lägger nya ägg.

 

Så smittar springmask

Springmask finns naturligt i vår miljö. De finns ofta i damm och i tyger, till exempel i sängen och på en soffa.

Springmask smittar genom att man sväljer ner maskarnas ägg. Det är framförallt små barn i förskoleåldern som blir smittade eftersom dom ofta stoppar fingrarna i munnen och då kan få med sig ägg från sin omgivning.

När barnet kliar sig i rumpan fastnar äggen under fingernaglarna. När de senare stoppar fingrarna i munnen eller biter på naglarna får dom i sig nya ägg och smittas igen.

Äggen sprids till kläder och lakan och via händer till leksaker, mattor, möbler och runt om i ditt hem. De överlever i 2-3 veckor utanför kroppen och kan under den tiden smitta flera familjemedlemmar som råkar få i sig ägg.

Du kan göra ett så kallat tejpprov som undersöks av din läkare på vårdcentralen om du är osäker: tryck den klibbiga sidan av en tejpbit mot ändtarmsöppningen direkt på morgonen innan toalettbesök. I mikroskop kan man se äggen som fastnat på tejpen.

Kan springmask smitta från djur till människa?

Springmask smittar inte till eller från hund, katt eller andra djur. Men äggen kan finnas i djurs päls och spridas på det sättet.

 

Måste barnet vara hemma?

Ett barn med springmask behöver inte vara hemma från förskola eller skola, oavsett om barnet har fått läkemedel eller inte. Men många kommuner har egna rutiner och riktlinjer för vad som gäller på deras förskolor och skolor. Vissa förskolor har också lokala riktlinjer. Fråga chefen för förskolan eller skolan om du undrar.

Det kan vara bra att berätta för förskolepersonalen att barnet har springmask. Då kan de och andra föräldrar vara uppmärksamma på symtom.

Var noggrann med hygienen under de två till tre veckor som barnet behandlas.

 

Referenser

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.