Kan jag få mitt recept förnyat?

Vi kan inte garantera en receptförnyelse på förhand, men om läkaren gör bedömningen att du är i behov av fortsatt medicinering kan vi hjälpa dig med detta. Läkemedlet måste ha hämtats ut inom 15 månader för att det ska kunna förnyas. Beroendeframkallande eller narkotikaklassade läkemedel, biologiska läkemedel, cellgifter, hormoner eller andra ovanliga läkemedel som du får förskrivet av din specialistläkare kan ej förskrivas online.

Frågor och svar om receptförnyelse.

Hur ser jag att jag fått mitt recept?

Du kan gå till valfritt apotek online som har recepthantering och logga in med ditt BankID för att se de läkemedel du fått utskrivna.

Var hämtar jag ut mitt recept?

Du kan hämta ut receptet i valfritt apotek i Sverige eller beställa hem medicinerna online.

Vad gäller för förskrivning av antibiotika?

I det fall våra läkare bedömer att du är i behov av antibiotika kan du få recept utskrivet men vi jobbar aktivt med att följa nationella riktlinjer för antibiotikaförskrivning enligt STRAMA-gruppen. Därför kommer vi ofta att vilja ta provtagning före eventuell antibiotikaförskrivning. Det kan även innebära att vi hänvisar dig till fysiska vårdgivare när läkaren bedömer att du behöver fysisk undersökning eller provtagning när vi själva inte har möjlighet att beställa prover där du geografiskt befinner dig. För närvarande kan vi bara erbjuda provtagning i Storstockholm men kommer under året att kunna erbjuda provtagning och bokning av fysiskt besök i flertalet landsting och regioner utanför Stockholm.

Varför måste läkemedlet hämtats ut inom 15 månader?

När du hämtar ut ett läkemedelsrecept sparas informationen i dina journaler i 15 månader. Om det gått längre tid än så kan läkaren inte se ditt uttag och därmed inte förnya receptet. För att få samma recept krävs då en ny läkarbedömning för att säkerställa att du fortfarande är i behov av läkemedlet och att det är rätt behandling för just dina besvär.

Vilka recept kan inte förnyas digitalt?

Vi förnyar inte följande mediciner:

  • Läkemedel som inte hämtats ut de senaste 15 månaderna.
  • Beroendeframkallande läkemedel. Läs mer om vilken typ av läkemedel vi inte förnyar här.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.