Psoriasis

Psoriasis är en inflammatorisk hudsjukdom som kan ge utslag på stora delar av kroppen. Sjukdomen är delvis ärftlig. Typiskt för psoriasis är röda utslag med vitaktiga, fjällande skorpor. Utslagen kan komma nästan var som helst på kroppen men oftast drabbas armbågar, knän, hårbotten och insidan på armarna.

Psoriasis är en kronisk sjukdom som kan komma och gå under livet hos dig som drabbats. Det är väldigt stor skillnad mellan individer avseende hur ofta utbrotten kommer och hur utbredda utslagen blir.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, rådgivning och behandling vid psoriasis.

Orsak

Psoriasis har en ärftlighet, vilket betyder att risken att drabbas är större om en förälder har sjukdomen och ännu större om bägge föräldrarna har psoriasis. Sjukdomen räknas som autoimmun, vilket betyder att ditt eget immunförsvar angriper hudens celler och skapar inflammation och utslag. Den exakta mekanismen är ännu inte klarlagd. Ungefär hälften av alla med psoriasis har utvecklat sjukdomen innan 30 års ålder.

 

Symptom

Psoriasis yttrar sig som utslag på kroppen. Utslagen är röda och täcks av fjällande vitaktiga skorpor. Utslagen kan vara små knottror, myntstora eller ibland utgöra stora sammanhängande områden. Ungefär 10-20% får svår klåda av sina utslag, men för de flesta är klådan lindrig. Ibland syns förändringar på naglarna, som små punktformiga insjunkningar och naglarna kan lossna från nagelbädden.

Det finns en samsjuklighet med psoriasis som gör att ungefär en tredjedel av alla med sjukdomen också får ledbesvär. För vissa blir psoriasis även psykiskt påfrestande och det är viktigt att i sådana lägen få kontakt med samtalsstöd av något slag.

 

Vad kan jag göra själv

Man har sett att stress, alkohol och påfrestningar för kroppen kan utlösa skov av sjukdomen. Genom att undvika dessa faktorer i möjligaste mån kan man begränsa utbrotten. Sjukdomen lindras ofta av att vara i solen och att bada i saltvatten. Vistelser i sydliga länder hjälper därför många. Däremot ska man undvika att bränna sig i solen då det kan förvärra tillståndet och är en riskfaktor för hudcancer.

 

När bör jag söka vård

Kontakta oss på Doktor24 om du har torra, fjällande utslag och du misstänker att du har psoriasis.

 

Behandling

Ofta består den medicinska behandlingen av salvor och krämer som innehåller kortison och mjukgörande medel. För hårbotten finns särskilt schampo som innehåller kortison och D-vitamin.

För svårare former av psoriasis, som hanteras av hudläkare, finns särskild ljusbehandling som ges i solarier. I ovanliga fall behöver man också använda sig av cellgifter eller biologiska läkemedel som ges som injektioner eller som dropp.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.