Öroninflammation

Den vanligaste bakterieinfektionen hos små barn är öroninflammation. Barn får ofta öroninflammation efter en förkylning och får då ont i öronen, feber och blir trötta.

Öroninflammation kan göra ont men går ofta över av sig själv. Barn under 1 år eller över 12 år behandlas ofta med antibiotika. Öroninflammation är ovanligt hos vuxna, men kan komma om man badat mycket. Klicka här eller scrolla ner för att läsa mer om öroninflammation.

Öroninflammation kräver ofta fysisk undersökning. Hos Doktor24 kan få en bedömning och bli guidad till rätt vård utifrån dina symptom.

Symptom barn

 • Ont i öronen, ofta efter förkylning.
 • Barnet rör och petar ofta i örat.
 • Barnet kan bli mer irriterad eller ledsen.
 • Hörseln kan försämras tillfälligt och stanna i upp till 3 månader. Kontakta en öronläkare om hörseln inte blir bättre.
 • Barnet får ofta mer besvär på natten eller vid läggdags.
 • Feber drabbar hälften av alla barn.
 • Barnet får sämre aptit, sömn och aktivitet.

Vuxna

Symtom vid inflammation av ytterörat, t.ex. om du badat mycket i pool eller i varmt hav.

 • Det kliar i örat.
 • Du är öm eller har ont i örat
 • Känsla av att du har lock för örat.

Vad kan jag göra själv?

Barn:

 • Ge näsdroppar vid täppt näsa.
 • Se till att ha högläge på kuddar.
 • Barn ska få i sig mycket vätska.
 • Smärtlindring med paracetamol eller ibuprofen.

Vuxen:

Som vuxen kan du bada med badmössa eller ha fetvadd i öronen för att minska risken för att få en inflammation i hörselgången.

 

När ska jag söka vård?

Sök vård om du eller ditt barn:

 • Har ont i örat mer än ett dygn.
 • Det rinner vätska ur örat.

Sök till en barnakut eller en öron-näsa-hals-akut:

 • Om du ditt barn är väldigt trött och svag eller svår att få kontakt med.
 • Om du märker att ditt barn får en rodnad, svullnad eller ömhet strax bakom örat, eller om barnets öra står ut.
 • Om ditt barn eller du blir stel i nacken.
 • Om du märker att ena halvan av ansiktet hänger på ett onaturligt sätt.
 • Om du får snurrande yrsel eller tinnitus.

 

Vad orsakar öroninflammation?

Örat har flera delar som kan bli inflammerade. Ofta brukar en vanlig förkylning komma före en öroninflammation, och detta gäller särskilt den del som kallas mellanörat. Hos små barn är det i cirka 80% av fallen bakterier som orsakar öroninflammationen och resterande fall är virusorsakade.

De bakterier som oftast orsakar öroninflammation är pneumokocker (vanligast!), haemophilus influenzae, moraxella catarrhalis och streptokocker. Sedan vaccin mot pneumokocker infördes för barn förekommer öroninflammationer i mindre utsträckning. Ibland hittar man både virus och bakterier samtidigt.

 

Kan öroninflammation smitta?

Själva öroninflammationen smittar inte då infektionen sitter i mellanörat. Om ditt barn har samtidig snuva eller förkylning kan den bakomliggande infektionen smitta.

Som vuxen, om du drabbats av inflammation i hörselgången, så är inte heller detta smittsamt. Ofta beror det på en underliggande skada på hudlagret via en sjukdom som eksem eller psoriasis. Annars kan det bero på mycket badande, eller petande i örat med tops eller bruk av hörapparat.

 

Behandla öroninflammation

 • Barn under 1 år och över 12 års ålder ska behandlas med antibiotika.
 • Barn 1-12 år rekommenderas ofta att låta sjukdomen läka ut av sig själv.
 • Barn under 2 år som har mellanöreinflammation i båda öronen samtidigt behandlas med antibiotika.
 • Vuxna med akut öroninflammation behandlas med antibiotka.

Om trumhinnan spricker och var börjar läcka ut brukar smärtan minska direkt, men det kan då vara aktuellt att behandla med antibiotika.

Om det är en inflammation utanför trumhinnan, så kallad extern otit, brukar det hjälpa med avsvällande tussar med alsolsprit. Ofta behövs även behandling med särskilda örondroppar.

Öroninflammation hur länge?

De flesta barn blir helt smärtfria inom en vecka. Det gäller för barn som fått antibiotika i samma utsträckning som de som låtit inflammationen gå över av sig själv.

Om en doktor tittat in i örat med ett så kallat otoskop och konstaterat en akut mellanöreinflammation (AOM) ska det alltid följas upp om det inte blivit bättre på 2-3 dagar, oavsett om det behandlats med antibiotika som eller ej.

Förebygga öroninflammation

Hos barn med återkommande öroninflammationer kan man ibland behöva operera in ett litet rör tillfälligt som ska ventilera mellanörat bättre. Man kan använda detta som förebyggande åtgärd om ditt barn får tre mellanöreinflammationer på ett halvår eller fyra episoder på ett helt år.

 • Om du rengör örat överdrivet, till exempel tar bort vax som är tänkt att skydda hörselgångarna, kan du få en inflammation i örats yttre delar. Öronläkare brukar därför avråda från att använda tops och istället säga att det smalaste som får komma in i örat är armbågen.
 • Har du eksem eller psoriasis har du en ökad risk att få en inflammation av hörselgången.
 • Att bada ofta är en annan typisk riskfaktor eftersom fukt i örats gång ökar risken för en infektion med bakterier. De vanligaste bakterierna vid en så kallad “swimmers ear” är pseudomonas aeruginosa och staphylococcus aureus.

 

Hur vanligt är öroninflammation?

Hos barn från 0-2 år är öroninflammationer väldigt vanligt. Ungefär 70% av alla barn i den åldern drabbas någon gång av en öroninflammation. Var femte barn har haft minst tre perioder av akut mellanöreinflammation.

Det finns inte så mycket forskning kring öroninflammation hos vuxna men det förekommer sällan. Sedan vaccination mot pneumokocker infördes har förekomsten sjunkit även hos barn eftersom det är den vanligaste bakterien som ligger bakom inflammationen.

Det är vanligare med öroninflammationer på hösten och vintern men det förekommer året om.

På sommaren när många badar mycket ser man mer av inflammationen i hörselgången, så kallad extern otit.

 

Vad händer i kroppen?

Öroninflammation börjar ofta som en förkylning där slemhinnorna svullnar inne i svalget och den inre gång som kallas örontrumpeten. Det i sin tur gör att mellanörat inte får den normala genomströmningen av luft som vanligen sker.

Vätska och fukt samlas och skapar förutsättningar för bakterier och virus. När bakterier växer i mellanörat bildas var, som kan läcka ut ur hörselgången.

 

Undersökning och utredning

Oftast räcker det för en doktor på vårdcentralen att fråga lite kring insjuknandet och sen titta in i örat för att ställa diagnosen. Ibland behöver de puffa in lite luft med ett instrument för att se hur trumhinnan rör sig.

Blodprover som snabbsänka (CRP) tas ibland men behövs inte för att ställa diagnosen. Hos en öronläkare kan man utföra ännu fler tester och titta med ett särskilt öronmikroskop.

Kronisk öroninflammation

Så kallade “öronbarn” bör följas hos en specialist inom öron-näsa-hals. Det är då barn som drabbas ofta av akut inflammationer i mellanörat. Även barn med kända hörselnedsättningar eller till exempel gomspalt kan vara extra utsatta för öroninflammationer eller behöva särskild uppföljning.

 

Referenser

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.