Ögoninflammation

En ögoninflammation kan bero på virus, bakterier eller allergi. Infektionen sätter sig i ögats bindhinna. Nästan alltid går det över spontant efter några dagar men kan i vissa fall kräva behandling.

  • Symptom är att ögonen blir röda, kliar och svider. Ibland får man varbildning som klibbar igen ögonen lite när du sover. Du kan känna att tårflödet ökar.
  • Vanligen börjar det i ena ögat och sprider sig ofta snabbt till det andra. Barn smittar ofta varandra på dagis och smittan kan spridas lätt inom familjen.
  • Ögoninflammation brukar nästan alltid gå över utan behandling.

Misstänker du ögoninflammation? Beskriv dina besvär för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

Hos barn är det vanligast att virus orsakar ögoninflammationen, men hos vuxna är bakterier vanligare. Smittan förs vidare via händerna, efter att man kliat eller petat sig i ögat.

 

Symptom

De vanligaste symptomen är att ögonen blir röda, kliande och svider. Ofta börjar det i ena ögat och sprider sig snabbt till det andra. Ibland kan det rinna mycket tårvätska ur ögonen. Det är också vanligt att ögonlocken klibbar igen av varbildning, det märks oftast när man vaknar. Vid allergisk orsak till ögoninflammation blir ofta bägge ögonen påverkade samtidigt och den kliande känslan kan vara mycket påtaglig.

 

Vad kan jag göra själv

Om du bär kontaktlinser ska du undvika dem under tiden du har en ögoninflammation. För att undvika att smitta andra är det viktigt att vara extra noga med handhygienen. Tvätta händerna ofta, undvik att ha händerna vid ögonen och ha separata handdukar i hemmet.

Om du vet att du lider av en allergi och den brukar ge ögoninflammation kan du behandla med din allergimedicin, detta kan röra sig om tabletter eller ögondroppar.

 

När bör jag söka vård

Uppsök vård om du får svår värk i ögonen och samtidigt blir känslig för ljus. Om din syn blir sämre bör du också uppsöka ögonläkare. I de fall du fått en antibiotikabehandling för en bakteriell ögoninflammation men inte upplever någon förbättring på 2-3 dagar bör du också kontakta läkare. Hudutslag eller blåsor i samband med ögoninflammation är också ett varningstecken då du bör uppsöka läkare.

Har du haft några dagar med röda ögon, sveda eller varbildning kan du rådfråga oss på Doktor24!

 

Behandling

Vanligtvis krävs ingen behandling alls för att en ögoninflammation ska gå över. Om flera i familjen är drabbade är det extra viktigt att förebygga nya infektioner genom att alla får separata handdukar och tvättar händerna med tvål och vatten ofta. Är det virus som orsakar ögoninflammationen går det oftast över på 5-10 dagar, är det en bakteriell infektion kan det ta upp till två veckor.

I vissa fall, om du får mycket ont i ögonen eller blir ljuskänslig, bör du uppsöka en läkare. Det kan då hända att du får antibiotikadroppar och en ögonsalva som behandling.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.