Ögoninflammation

En ögoninflammation kan bero på virus, bakterier eller allergi. Ögoninflammation går nästan alltid över av sig själv efter några dagar men kan i vissa fall kräva behandling. Barn smittar ofta varandra på dagis och smittan kan spridas lätt inom familjen.

Symptom

 • Ögat är rött och svullet.
 • Det gör ont och svider i ögat.
 • Det kliar i ögat.
 • Det bildas var och ögat kan klibba igen när du sover.
 • Du kan känna att tårflödet ökar.
 • Vanligen börjar det i ena ögat och sprider sig ofta snabbt till det andra.
 • Vid allergisk orsak blir ofta bägge ögonen påverkade samtidigt och den kliande känslan kan vara mycket påtaglig.

Hälsa24-bloggen: Behandla ögoninflammation hos barn

Misstänker du ögoninflammation? Beskriv dina besvär för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Vad kan jag göra själv

 • Undvik kontaktlinser.
 • Tvätta händerna noga.
 • Undvik att ha händerna vid ögonen.
 • Ha separata handdukar i hemmet.

Om du vet att du lider av en allergi och den brukar ge ögoninflammation kan du behandla med din allergimedicin, detta kan röra sig om tabletter eller ögondroppar.

När bör jag söka vård

Uppsök vård om du får svår värk i ögonen och samtidigt blir känslig för ljus. Om din syn blir sämre bör du också uppsöka ögonläkare.

I de fall du fått en antibiotikabehandling för en bakteriell ögoninflammation men inte upplever någon förbättring på 2-3 dagar bör du också kontakta läkare.

Hudutslag eller blåsor i samband med ögoninflammation är också ett varningstecken då du bör uppsöka läkare.

Har du haft några dagar med röda ögon, sveda eller varbildning kan du rådfråga oss på Doktor24!

Barn

 • Orsakas ofta av virus.
 • Läker ofta inom 5 dagar.
 • Håll barnet hemma från förskolan tills inflammationen lagt sig och ögat inte är varigt.

Hos barn är det vanligast att virus orsakar ögoninflammationen. Små barn smittar ofta varandra på förskola och kan sedan spridas inom familjen. Smittan förs vidare snabbt när barnet gnuggar sig i ögat och sedan tar på leksaker eller andra barn.

Håll barnet hemma från förskolan för att undvika att smitta andra och för att kunna rengöra ögat flera gånger om dagen. När ögat slutat vara och inflammationen lagt sig kan barnet gå tillbaka till förskolan.

Ofta läker inflammationen ut av sig själv inom 5 dagar. Om inflammationen är kraftig, det bildas mycket var eller inte går över inom några dagar bör ni söka vård.

Orsak

Ögoninflammation kan orsakas av virus, bakterier eller allergi. Infektionen sätter sig i ögats bindhinna.

Behandling

Vanligtvis krävs ingen behandling alls för att en ögoninflammation ska gå över. Är det virus som orsakar ögoninflammationen går det oftast över på 5-10 dagar, är det en bakteriell infektion kan det ta upp till två veckor.

Om flera i familjen är drabbade är det extra viktigt att förebygga nya infektioner genom att alla får separata handdukar och tvättar händerna med tvål och vatten ofta.

I vissa fall, om du får mycket ont i ögonen eller blir ljuskänslig, bör du uppsöka en läkare. Det kan då hända att du får antibiotikadroppar och en ögonsalva som behandling.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.