Nageltrång

Nageltrång kallas det tillstånd som uppstår när en tånagel vuxit in i huden bredvid nageln. Vanliga symptom är smärta, rodnad, svullnad och ibland var som kommer från kanten av tånageln. En typisk orsak är att nageln klippts för långt ner på sidorna och därför kan växa in i huden på sidan, oftast är det stortånageln som skär in.

Ofta räcker det att behandla med förebyggande åtgärder så att infektioner inte uppstår och att besvären inte förvärras. I vissa fall blir det nödvändigt att skära bort en bit av nageln med ett mindre kirurgiskt ingrepp.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning och rådgivning vid nageltrång.

Orsak

Ett nageltrång uppstår ofta då nageln klipps i en båge och blir för kort ner på sidorna. Nageln ska hellre klippas nästan rakt utan att man klipper ner kanterna.

Ibland kan för trånga skor påverka så att nageln skär in i huden och ge en smärtsam och svullen skada, ofta med en infektion. Om du idrottar finns också risken att du får små skador på foten som kan öka risken för ett nageltrång.

Det finns också en ärftlighet i benägenheten att få nageltrång. Om du blir svullen om benen och fötterna ökar det också risken.

 

Symptom

Ett nageltrång gör ont. Det blir också svullet, irriterat och ofta infekterat där nageln skär in i huden. Vissa får lindriga besvär av sitt nageltrång medan andra får svåra besvär och haltar fram på grund av smärtan.

 

Vad kan jag göra själv

För att undvika nageltrång eller förvärrande av ett befintligt nageltrång är det viktigt med luftiga skor och strumpor där fötterna hålls torra. När du klipper nageln måste den klippas rakt och inte för kort ut mot sidorna. Du kan försiktigt försöka fila bort den kanten som skurit in i huden för att minska risken att den skär in ytterligare.

Om du fått en infektion är det viktigt med god fothygien – tvätta fötterna minst en gång om dagen och prova gärna varma fotbad med grönsåpa eller omslag med alsolsprit till natten.

 

När bör jag söka vård

Om du har stora besvär med var och rodnad vid tån kan du kontakta Doktor24 för hjälp. Har du diabetes eller någon annan kärlsjuka som gör att tån inte får blod som vanligt kan du också kontakta oss.

Får du hög feber och allmänpåverkan ska du söka akutvård.

 

Behandling

Doktor24 kan hjälpa dig med recept på antibakteriell lokalbehandling om ovan nämnda råd inte hjälper. I vissa fall kan det behövas ett litet kirurgiskt ingrepp för att åtgärda problemet.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.