Munsår / Herpes

Munsår är oftast orsakade av herpesvirus. Detta virus har någon gång smittat 70-90% av befolkningen, men yttrar sig inte alltid som sår. Vanligaste är att herpes simplex-virus (HSV) orsakar munsår, och då särskilt typen HSV-1. HSV-2 kan också ge munsår men ger oftare blåsor runt genitalierna. Såren kan klia och göra ont men läker oftast av sig själv. Munsår är väldigt ofta återkommande.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, rådgivning och behandling vid munsår.

Orsak

Vanligast är att man någon gång fått en infektion med herpesvirus, antingen HSV-1 eller HSV-2. Oftast är det HSV-1 som ger munsår. Det finns olika saker som utlöser ett utbrott med munsår och det är vanligen solljus, kyla, skador och stress, menstruation eller en förkylning. Torra och nariga läppar kan också öka risken för ett utbrott.

 

Symptom

Ofta kan ett utbrott börja med en kliande, stickande och svidande känsla. Snabbt därpå utvecklas små blåsor på läppen som blir till sår och därefter skorpor. Efter ungefär en vecka brukar skorporna stötas bort.

 

Vad kan jag göra själv

Har du fått munsår så är du smittsam, särskilt de första dagarna när blåsorna bildats. Det är då viktigt att undvika pussar och att hålla god handhygien för att minska risken att smitta andra. Det minskar också risken att du smittar dig själv med viruset i till exempel ögat, vilket kan förekomma. God handhygien och undvikande av att peta i såren minskar risken för att bakterier kan få fäste i såren.

Du kan också förebygga nya munsår genom att skydda läpparna mot starkt solljus.

 

När bör jag söka vård

Om du får blåsor och smärtor i och omkring ögat bör du uppsöka vårdcentral eller akutmottagning. Om du drabbas ofta av munsår eller om de inte går över på två veckor kan du kontakta oss på Doktor24 för hjälp. Det kan vara så att du fått en bakteriell infektion i såret.

 

Behandling

Det finns särskild salva som minskar besvären, men studier har visat att detta endast förkortar besvärsperioden om man börjar behandlingen tidigt i förloppet. För dig som har väldigt mycket besvär och ofta återkommande munsår finns tablettbehandling som är receptbelagd och som en läkare behöver avgöra om fördelarna överväger nackdelarna. Kontakta Doktor24 för en konsultation om du har mycket besvär av dina munsår.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.