Klimakteriebesvär

Perioden som inträffar före och efter den sista menstruationsblödningen brukar kallas för klimakteriet. Andra namn som används för denna period är övergångsperioden och menopaus. Vanligen sker detta i åldern 40-57 med ett genomsnitt på 51 års ålder.

Äggstockarnas aktivitet avtar i denna period och hormonnivåer i kroppen blir lägre, vilket är orsaken till symptom kan uppstå. Ungefär tre av fyra kvinnor upplever någon form av besvär i samband med detta. Det brukar finnas flera behandlingar med god effekt, både huskurer och läkemedelsbehandlingar.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, rådgivning och behandling vid klimakteriebesvär.

Orsak

Under den delen av livet producerar äggstockarna kvinnliga könshormoner (östrogen och progesteron). Därefter, under övergångsåldern, sjunker aktiviteten hos äggstockarna och hormonnivåerna i kroppen sjunker. Östrogen är bland annat viktigt för uppbyggnaden av slemhinnorna i underlivet, för uppbyggnad av benmassa och för den sexuella lusten. De flesta besvären i klimakteriet kan därför förklaras av bristen på östrogen.

Andra saker som påverkar när klimakteriet inträffar är rökning och undervikt – bägge dessa saker ger i genomsnitt en tidigare klimakterieperiod. Ärftlighet verkar påverka hur svåra symptomen blir.

 

Symptom

Vissa kvinnor får besvär i flera år under klimakteriet, andra får inga besvär alls.

Innan klimakteriet är det vanligt med oregelbundna blödningar. En del kvinnor får kraftiga och utdragna menstruationsblödningar och andra får små, glesa blödningar. Det vanligaste är att blödningarna avtar i mängd och dessutom kommer mer sällan.

Besvärande svettningar och värmevallningar är vanliga. Detta beror på att kroppens termostat kommer i obalans i samband med de hormonella förändringarna. Intensiteten varierar från kvinna till kvinna. Hos vissa kan vallningarna störa nattsömnen. Besvären avtar gradvis och är ofta helt försvunna några år efter menopaus. Hos vissa kvinnor kan besvären vara i över tio år.

Ett par år efter att menstruationerna upphört blir slemhinnorna i urinröret och slidan tunnare och torrare. Detta kan leda till att det svider när man kissar, man kan få urinvägsinfektioner och känna ömhet och torrhet. Ibland uppstår småblödningar vid samlag.

Psykiska besvär som exempelvis depressioner är vanligare under åren innan och efter menopaus. Vissa blir mer irritabla. Sömnproblem uppträder ofta också under den här tiden i livet. Nattliga vallningar kan bidra till sömnproblem och torra slemhinnor i underlivet kan bidra till att sexlusten minskar.

 

Vad kan jag göra själv

Fysisk aktivitet har visat sig bra för såväl det kroppsliga som själsliga måendet. Om du besväras av värmevallningar kan du försöka undvika alkohol, kaffe och kryddstark mat. Vid besvär av torra slemhinnor rekommenderas att du tvättar underlivet högst en gång om dagen och då med en oparfymerad badolja och inte en tvål som riskerar att torka ut ännu mer. Vid samlag kan glidmedel vara till hjälp om slemhinnorna i underlivet är torra.

 

När bör jag söka vård

Om du har stora problem med värmevallningar och svettningar eller besväras på andra sätt så att det går ut över din vardag – kontakta oss på doktor24 så kan vi hjälpa dig!

 

Behandling

Det finns idag bra ersättningsbehandling vid klimakteriet med så kallad hormonbehandling. Man ska veta att en längre tids behandling med hormonpreparat ökar risken för bröstcancer. Det är därför viktigt att din behandlingsplan görs upp i samförstånd mellan dig och din läkare.

För vissa kan det räcka med lokal behandling i slidan om torra slemhinnor är det dominerande problemet. Det finns i form av såväl vaginalkräm som vaginala piller.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.