Influensa

Influensa orsakas av influensavirus som är mycket smittsamma. Vanligast är att de florerar runt vintertid. Ofta tar det mellan en och två veckor att bli frisk.

Vanliga symptom:

 • Hastigt insjuknande med hög feber
 • Trötthet samt ont i muskler och leder
 • Huvudvärk och torrhosta

Om man blir smittad tar det ett till fyra dygn innan influensan bryter ut, och man är ofta själv smittsam mellan två och fem dagar efter man fått symptomen.

Misstänker du influensa? Kolla dina symptom med vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

Influensa är en virussjukdom som sprids via luften. Influensaviruset ändrar karaktär från år till år, vilket gör det svårare för kroppen att bygga upp ett varaktigt immunförsvar som ”känner igen” viruset.

 

Symptom

Vid influensa är det vanligt med ett hastigt insjuknande. Bara på ett par timmar kan man få hög feber, ofta 39–40,5 °C, ofta följt av frossa. Andra typiska symptom är:

 • Muskelsvaghet, muskelsmärtor, slöhet, huvudvärk, torrhosta.
 • Snuva, halsont, hosta, efter några dagar ofta med slem och obehagskänsla bakom bröstbenet.
 • Magsmärtor och kräkningar, särskilt hos barn

Det brukar ta uppåt en vecka innan du märker lindring av symtom. Äldre människor upplever inte alltid lika tydliga symptom.

Vad kan jag göra själv

Vid influensa är det viktigt att vila mycket och se till att hela tiden få i sig vätska. Febernedsättande och smärtlindrande läkemedel brukar ge lindring. Även halstabletter och nässpray kan upplevas som symptomlindrande. Undvik fysisk ansträngning, alkohol och rökning. Om du hostar och nyser mycket så försök göra det i armvecket för att minska risken att du smittar andra. Var hemma från arbete eller skola så länge du har symptom.

Du kan skydda dig mot influensa genom att undvika personer som är smittade, vara noga med handhygienen och inte ha händerna i ansiktet (vid näsa, ögon och mun).

När bör jag söka vård

Är du osäker på om du har influensa eller inte kan vi hjälpa dig. Om du får svårt att andas bör du söka akutvård. Om du har hög feber som inte viker på flera dagar kan du också behöva uppsöka akutvård. Om du har astma eller KOL kan influensan göra att du behöver vårdas på sjukhus, du kan kontakta oss på Doktor24 för en bedömning.

 

Behandling

Antibiotika hjälper inte mot influensa då det är en virussjukdom. En i övrigt frisk person som inte är för gammal läker ut en influensasjukdom även om det kan ta upp till två veckor och torrhosta kan pågå längre än så. Smärtlindrande läkemedel kan hjälpa mot värken. Äldre patienter och patienter i riskgrupper, med till exempel nedsatt immunförsvar av olika anledningar, kan behöva sjukhusvård med vätska och syrgasbehandling eller särskilda antivirala läkemedel. Vi på Doktor24 kan hjälpa dig med rådgivning kring behandling av dina symptom.

 

Vaccination

Varje år tas ett nytt influensavaccin fram. Om du tillhör en av följande riskgrupper bör du vaccinera dig:

 • Äldre (över 65 år).
 • Gravida (kontakta din barnmorska).
 • Om du har kronisk hjärt- kärlsjukdom eller kronisk lungsjukdom.
 • Om du har kronisk njur- eller leversvikt.
 • Om du har diabetes mellitus typ 1 eller typ 2.
 • Om du har nedsatt hostförmåga, till exempel vid kraftig fetma, flerfunktionshinder eller neuromuskulär sjukdom
 • Om du har en sjukdom eller behandling som innebär nedsatt immunförsvar.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.