Huvudvärk

Ungefär 8 av 10 svenskar har haft huvudvärk under det senaste året. Man kan ha ont i hela huvudet, ena sidan eller på en specifik punkt. Orsakerna till huvudvärk är många och värken kan upplevas på olika sätt. Vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Huvudvärk är i regel ofarligt som lindras bra med receptfri smärtlindring som paracetamol. Huvudvärk kan trots detta vara besvärligt och påverka vardagen mycket.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, behandling och eventuellt recept vid huvudvärk .

Orsak

Det finns en mängd orsaker till att man får huvudvärk. En del beror på stress, sömnbrist och oro, ofta med spända muskler kring nacke och skuldra. Andra orsaker är migrän, vätskebrist, synfel som inte åtgärdats eller i ovanliga fall en underliggande sjukdom av något slag. I mycket ovanliga fall kan det röra sig om en blödning inne i huvudet eller något annat allvarligt. På Doktor24 kommer du få frågor om din huvudvärk som klargör orsakssambandet.

 

Symptom

En del sorters huvudvärk kommer med tillhörande symptom. Vissa som har migrän får till exempel förkänningar i form av synfenomen. Spänningshuvudvärk kan förekomma tillsammans med yrsel. Ovanliga och allvarliga orsaker till huvudvärk kan ge medvetandepåverkan, nackstelhet och hög feber.

 

Vad kan jag göra själv

Se till att skapa bra grundförutsättningar genom att äta, sova och motionera regelbundet. Har du kända problem med stress är det viktigt att ta tag i detta med hjälp av avslappning och återhämtning samt att lära dig tankemönster för att bryta onda spiraler. Du kan prova att se över din konsumtion av alkohol, kaffe och nikotin. Du kan också ta vanliga receptfria smärtlindrande tabletter när du får ont. Det är dock viktigt att inte göra detta i för höga doser eller under för lång tid. Kontakta oss på Doktor24 om du behöver rådgivning kring detta.

 

När bör jag söka vård

Har du ofta ont i huvudet och vill ha hjälp att hitta orsaken så kan du kontakta oss på Doktor24 för hjälp. Vi kan också hjälpa dig om du känner att du inte blir hjälpt av receptfria läkemedel eller om din huvudvärk kommer oftare än vanligt.

Du bör uppsöka akutvård om du har feber, svår huvudvärk och stelhet i nacken. Du bör också söka akut om du får kraftig huvudvärk med smärta kring ögat, synrubbningar eller medvetandepåverkan eller om du får förändrad känsel eller funktion i någon kroppsdel. Har du slagit huvudet och märker att du får huvudvärk och sen mår illa, kräks eller blir väldigt slö så bör du också söka akut vård.

 

Behandling

Receptfria värktabletter i korrekt dos brukar vara en bra behandling vid huvudvärk. Vid migrän kan man behöva en annan sorts behandling. Kontakta oss på Doktor24 för råd kring vilken behandling som passar dig bäst.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.