Hosta

Att hosta är kroppens skyddande reflex för att hålla våra luftvägar fria. Vanligast är att vi hostar för att vi är förkylda, men vi kan även få hosta av att vi sväljer något eller andas in damm eller rök.

 • Det finns olika typer av hosta, till exempel torrhosta och slemhosta.
 • Hosta är vanligare hos rökare eller före detta rökare.
 • Har man haft hosta i mer än åtta veckor kallas det för kronisk hosta.

Hälsa24-bloggen: Så lindrar du hosta

Klicka här för att läsa mer om hosta eller bläddra ner.

Besväras du av hosta? Beskriv dina problem så hjälper vi dig!

Vad kan jag göra själv?

 • Vila om du är förkyld.
 • Prova att sova med en extra kudde under huvudet.
 • Sluta röka! Om det inte går, försök dra ner på rökandet.
 • Undvik dammiga miljöer.
 • Prova receptfri hostmedicin från apoteket, det kan ge viss symptomlindring även om de inte har någon bevisad effekt.
 • Om hostan är torr och väldigt besvärlig finns även receptbelagda läkemedel som du kan be din läkare skriva ut.
 • Om din hosta är slemmig kan du dricka lite mer vatten än vanligt. Det är lent för halsen och som gör att slemmet blir lättare att hosta upp.
 • Det finns många huskurer mot hosta, som exempelvis varmt vatten med honung. Det finns dock inga studier som kan visa att detta är effektivt. Tänk på att små barn ej ska ges honung.

När ska jag söka vård?

Om du besväras av din hosta kan du kontakta oss på Doktor24 för hjälp. Vi kommer att ställa frågor och eventuellt beställa prover för att utreda orsaken till din hosta.

Du ska även söka vård:

 • Om du hostar blod.
 • Om hostan håller i sig i flera veckor och du samtidigt känner dig sjuk och trött.
 • Om du har svårt att andas eller haft samtidig hög feber i flera dagar.
 • Om du har gått ner i vikt (utan att försöka).

Vad orsakar hosta?

Hosta är kroppens skyddande reflex för att hålla våra luftvägar fria. Om du får något i halsen kommer detta därför att utlösa en hostreflex. Det är alltså inte en sjukdom i sig utan snarare ett tecken på något annat. Orsakerna till att du hostar kan vara många.

Vanliga orsaker:

 • Förkylning
  Förkylningar eller andra övre luftvägsinfektioner är den vanligaste orsaken. Du kan hosta ganska många dagar även efter att kroppen genomgått själva infektionen. Det är inte alls ovanligt att du hostar i 2-3 veckor trots att infektionen läkt ut. Eftersom förkylningar och de flesta andra vanliga luftvägsinfektioner är virus så hjälper inte antibiotika.
 • Dammiga eller smutsiga miljöer
  Dammpartiklar kan framkalla hosta. Även starka parfymer kan ge hosta hos personer med särskilt känsliga luftvägar.
 • Biverkning av läkemedel
  Vissa läkemedel kan ge hosta som biverkan, bland annat vissa vanliga mediciner mot högt blodtryck.
 • Halsbränna
  Halsbränna/ refluxsjukdom kan orsaka hosta.
 • Astma
  Astma kan ofta ge hosta utöver de andningssvårigheter som utmärker sjukdomen.

Andra orsaker till hosta:

 • Lunginflammation
 • Kikhosta
 • KOL
 • Det finns en rad andra sjukdomstillstånd som kan ge hosta.

Kan man hosta sönder revben?

Det är möjligt att få en fraktur på ett eller flera revben genom långdragen och svår hosta. Dock är det ganska ovanligt. Risken ökar för detta om du har en benskörhet sen tidigare.

En skiktröntgen kan visa om det finns en revbensfraktur, men om sprickan/frakturen orsakats av hosta så kommer den med all sannolikhet inte att behöva åtgärdas på något sätt. Frakturen läker av sig själv inom 1-2 månader.

Långvarig hosta

Man brukar säga att hosta som varar mer än 8 veckor är långvarig. Om man är osäker över vad som orsakar hostan kan det i detta läge vara lämpligt med en utredning.

Hur vanligt är hosta?

Hosta är vanligt i samband med många luftvägsinfektioner. Väldigt många besök på vårdcentraler handlar därför om besvärande hosta. Upp till 10% av Sveriges befolkning har förekomst av långvarig hosta. Rökare har oftare hosta än icke-rökare.

Vad händer i kroppen?

Luftstrupen och vissa andra delar av våra luftrör har särskilda receptorer som kan utlösa hosta. Dessa reagerar på retningar av något främmande ämne eller partiklar som inte känns igen av kroppen. Kroppens försvar blir då att försöka hosta ut det främmande ämnet.

Signalerna skickas från hostreceptorerna till hjärnan via nervbanor. Hjärnan signalerar därefter till andningsmuskulaturen och magmuskulaturen som skapar ett högt tryck i luftvägarna vilket resulterar i att luft skjuts ut i mycket hög hastighet – upp till 800km/h.

Förebygga hosta

Det bästa sättet att förebygga hosta är att behandla en eventuell underliggande sjukdom. I fallet med vanliga luftvägsinfektioner som orsak till hostan rekommenderas vila. Vid rökning är det alltid bra att sluta eller åtminstone försöka dra ner på rökandet.

Hosta hos barn

Hos barn är de vanligaste orsakerna till hosta luftvägsinfektioner som RS-virus eller krupp. Barn är oftare förkylda de första levnadsåren och kan därför lätt få hosta.

Det är också vanligt uppstötningar från magen orsakar hosta (refluxsjukdom). En annan vanlig orsak till hosta hos barn är astma. Ungefär 8-10% av barn under 15 år har astma. Typiskt är då pipande eller väsande andning som blir värre vid ansträngning och hosta till natten.

Kikhosta

Kikhosta hos barn var tidigare en vanlig orsak till svår och farlig hosta. Efter att man börjat vaccinera barn mot kikhosta är det numera mycket ovanligt.

Söka vård för barn

Om barnet är allmänpåverkat (uppvisar slöhet, inte normal i kontakten, onormalt grinigt eller irritabelt), eller har svårt att få luft bör du uppsöka akut vård. Om hostan är långvarig eller mycket kraftig bör du också uppsöka vård.

Undersökning och utredning

Akut hosta

Vid akuta besvär kan en läkare vilja lyssna på hjärta och lungor samt titta i näsan och svalget. Röntgenundersökningar och blodprov kan bli aktuella om man misstänker en lunginflammation eller annan allvarlig sjukdom som orsak till hostan.

Kronisk hosta

En undersökning av lungkapaciteten kan bli aktuell med en så kallad spirometri. Detta görs oftast via din husläkare. Även att blåsa i ett litet rör, så kallad PEF-mätning, används ibland vid exempelvis misstanke om astma.

Referenser:

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.