Hosta

Att hosta är kroppens skyddande reflex för att hålla våra luftvägar fria. Vanligast är att vi hostar för att vi är förkylda, men vi kan även få hosta av att vi sväljer något eller andas in damm eller rök.

 • Det finns olika typer av hosta, t.ex torrhosta och slemhosta
 • Hosta är vanligare hos rökare eller före detta rökare
 • Har man haft hosta i mer än åtta veckor kallas det för kronisk hosta

Besväras du av hosta? Beskriv dina problem för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

Allra vanligast är att vi hostar när vi har en enkel förkylning. Andra orsaker till hosta kan vara:

 • Rökning (ofta hosta på morgonen).
 • Refluxsjukdom med halsbränna.
 • Svårare förkylningar eller lunginflammationer, ofta hostar man då i ett par veckor. Vid lunginflammation orsakat av bakterier blir hostan ofta slemmig och allmäntillståndet försämras.
 • Ibland tillsammans med anfall av andningssvårigheter och pipljud i bröstet.
 • Vanligare hos rökare eller före detta rökare.
 • Kan spridas hos ovaccinerade.
 • Läkemedelsbiverkan. Vanligast är så kallade ACE-hämmare som används vid medicinering av högt blodtryck eller hjärtsvikt.
 • Ovanligare och allvarligare orsaker kan vara hjärtsvikt, tuberkulos, blodproppar, cancer, cystisk fibros eller dammlunga.

 

Symptom

Hostan kan vara torr eller slemmig. Det är viktig information för läkaren att få reda på. Likaså om hostan är det enda symptomet eller om den kommer med något annat, samt när på dygnet den kommer och om den är relaterad till ansträngning.

 

Vad kan jag göra själv

Tyvärr finns ingen bra behandling mot själva hostan, det handlar om att försöka ta reda på orsaken till hostan. För vissa kan hostmedicin ge lite lindring till natten. Varm dryck rekommenderas, till exempel te med honung. Små barn (under ett år) ska inte få hostmedicin och inte heller honung på grund av risken för bakterieinfektion. Att undvika rökning och dammiga miljöer är att rekommendera. Sov gärna med en extra kudde under huvudet.

 

När bör jag söka vård

Kontakta oss på Doktor24 för hjälp med din hosta! Vi kommer att ställa frågor och eventuellt beställa prover för att utreda orsaken till din hosta.

Om du hostar blod eller får ont i bröstet och mot ryggen till när du hostar och andas djupt ska du uppsöka akut vård. Det ska du även göra om du har svårt att få luft. Har du satt något i halsen som gör det svårt att andas och ger hosta ska du också söka akut vård.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.