Hemorrojder

Hemorrojder är utbuktningar som uppstår i nedre delen av ändtarmen, i de så kallade analkuddarna. Det är mycket vanligt och förekommer hos ungefär en tredjedel av befolkningen.

  • Vanligaste symptomet är blödning. Ofta förekommer även smärta, obehag och en synlig eller kännbar utbuktning i ändtarmsöppningen.
  • Graviditet, förstoppning eller svår diarré kan vara utlösande orsaker.
  • Den viktigaste behandlingen är symptomlindring som du kan göra själv. I vissa fall kan du få läkemedelsbehandling och ibland behövs en operation.
  • Hemorrojder är ofarligt.

Besväras du av hemorrojder? Beskriv dina problem för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

Man vet inte exakt varför man får hemorrojder, men det är kopplat till ökat tryck i de blodkärl som finns i slutet på ändtarmen. Man har sett kopplingar till övervikt, graviditet, förstoppning och diarré, det vill säga tillstånd där trycket i ändtarmen blir högre och därmed kan försvaga bindväven kring de så kallade analkuddarna. Ålder ökar risken att utveckla hemorrojder då bindväven naturligt blir lite slappare.

 

Symptom

Vanligen märks hemorrojder då de blöder, ofta i samband med avföring. Det kan då komma färskt blod i toalettstolen och ibland upplevas som stora mängder. Du kan också få ont av hemorrojder och känna dem som små utbuktningar i ändtarmen som försvinner efter avföring eller som går att peta tillbaka. Klåda, irritation och obehag är också vanligt.

 

Vad kan jag göra själv

Det är viktigt med vätska och fiberrik kost för att undvika förstoppning. Motion håller också tarmen igång och det är bra att försöka ha regelbundna avföringsvanor.

 

När bör jag söka vård

Kontakta oss på Doktor24 om det blöder från dina hemorrojder, om du har svåra smärtor från hemorrojderna, om du har klåda som inte går över, om det läcker slem eller avföring eller om det helt enkelt inte hjälper med egenbehandling.

 

Behandling

Vi på Doktor24 kan hjälpa dig med behandling. Utöver det du kan göra själv finns också läkemedel som antingen köps receptfritt eller skrivs ut på recept. Det finns olika typer av salvor som drar ihop blodkärlen, lindrar obehaget, minskar inflammation och minskar klådan. Salvan smörjs på två till tre gånger dagligen i en till två veckor.

Vissa svårare fall av hemorrojder kan behöva operation.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.