Hemorrojder

Hemorrojder är utbuktningar som uppstår i nedre delen av ändtarmen, i de så kallade analkuddarna. Det är mycket vanligt och förekommer hos ungefär en tredjedel av befolkningen. Vanligaste symptomet är blödning. Ofta förekommer även smärta, obehag och en synlig eller kännbar utbuktning i ändtarmsöppningen. Hemorrojder är ofarligt.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, behandling och eventuellt recept vid hemorrojder.

Orsak

Man vet inte exakt varför man får hemorrojder, men det är kopplat till ökat tryck i de blodkärl som finns i slutet på ändtarmen. Man har sett kopplingar till övervikt, graviditet, förstoppning och diarré, det vill säga tillstånd där trycket i ändtarmen blir högre och därmed kan försvaga bindväven kring de så kallade analkuddarna. Ålder ökar risken att utveckla hemorrojder då bindväven naturligt blir lite slappare.

 

Symptom

Vanligen märks hemorrojder då de blöder, ofta i samband med avföring. Det kan då komma färskt blod i toalettstolen och ibland upplevas som stora mängder. Du kan också få ont av hemorrojder och känna dem som små utbuktningar i ändtarmen som försvinner efter avföring eller som går att peta tillbaka. Klåda, irritation och obehag är också vanligt. Graviditet, förstoppning eller svår diarré kan vara utlösande orsaker.

 

Vad kan jag göra själv

Den viktigaste behandlingen är symtomlindring som du kan göra själv. I vissa fall kan du få läkemedelsbehandling och ibland behövs en operation. Det är viktigt med vätska och fiberrik kost för att undvika förstoppning. Motion håller också tarmen igång och det är bra att försöka ha regelbundna avföringsvanor.

 

När bör jag söka vård

Kontakta oss på Doktor24 om det blöder från dina hemorrojder, om du har svåra smärtor från hemorrojderna, om du har klåda som inte går över, om det läcker slem eller avföring eller om det helt enkelt inte hjälper med egenbehandling.

 

Behandling

Vi på Doktor24 kan hjälpa dig med behandling. Utöver det du kan göra själv finns också läkemedel som antingen köps receptfritt eller skrivs ut på recept. Det finns olika typer av salvor som drar ihop blodkärlen, lindrar obehaget, minskar inflammation och minskar klådan. Salvan smörjs på två till tre gånger dagligen i en till två veckor.

Vissa svårare fall av hemorrojder kan behöva operation.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.