Håravfall

Håravfall upplevs ofta som ett problem då håret har en stor betydelse för hur vi uppfattar vårt utseende. På fackspråk kallas håravfall för alopeci. Så kallad androgen alopeci är det håravfall som många män får, med ökande vikar vid tinningarna och en flintskallighet som ofta börjar på bakhuvudet. 75% av männen drabbas av androgen alopeci i västvärlden, hos 5% redan före 20-årsåldern. Även kvinnor drabbas av androgen alopeci, cirka 20%. Håravfallet är då ofta mer diffust, ofta kring pannan och på hjässan. Normalt tappar vi cirka 100 hårstrån om dagen.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, behandling och eventuellt recept vid håravfall.

Orsak

Vanligaste orsaken till håravfall och ett hårfäste som kryper uppåt är ärftlighet och androgen alopeci. Även allvarlig stress kan bidra till håravfall. Ofta återkommer då håret när stressen försvunnit eller minskat. Infektioner kan ge håravfall, även då brukar håret växa ut igen när infektionen läkt ut. Cellgiftsbehandling eller strålning har ofta håravfall som en biverkan.

Om håravfallet är fläckvis kan det röra sig om alopecia areata, ett autoimmunt sjukdomstillstånd med ännu icke klarlagd mekanism.

Ovanligare orsaker till håravfall är hormonella rubbningar, som över- eller underfunktion av sköldkörteln. Även diabetes och polycystiskt ovariesyndrom kan bidra till håravfall. Vissa kvinnor får ett visst håravfall vid graviditeter, men håret brukar då oftast växa ut normalt igen efter förlossningen.

 

Symptom

Det klassiska håravfallet, androgen alopeci, drabbar som nämnts oftare män. Typiskt är då att hårfästet kryper uppåt med åren, särskilt kring tinningarna. På bakhuvudet ser man en uttunning av håret med tilltagande flintskallighet. När kvinnor drabbas av samma tillstånd är håravfallet mer diffust, där håret tunnas ut över hela hårbotten.

Vid håravfall som beror på graviditet, stress, infektioner och andra orsaker som inte är androgen alopeci, så brukar håravfallet bli mer diffust och spritt över hela hårbotten.

Om håravfallet är fläckvis och går i skov kan det bero på alopecia areata, en autoimmun sjukdom.

 

Vad kan jag göra själv

Om håravfallet är det vanliga, klassiska som beskrivits ovan, finns ett antal receptfria läkemedel samt möjlighet till hårtransplantation eller peruk. Det beror på dina önskemål. Man ska veta att behandlingar mot vanlig androgen alopeci inte har visat sig särskilt effektiva. Inför en kontakt med vården kan du fundera över om håravfallet kommit i samband med något särskilt – en bantningsperiod, en graviditet, en stressig period i livet, etc.

 

När bör jag söka vård

Om håravfallet är fläckvis och kraftigt bör du kontakta läkare. Vi på Doktor24 kan hjälpa dig komma vidare med rådgivning och/eller behandling. Om ditt håravfall kommer i samband med infektionssymptom, ökad kroppsbehåring eller intag av något särskilt läkemedel kan du också kontakta oss. Tycker du att ditt håravfall blivit onaturligt kraftigt plötsligt så kontakta oss!

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.