Halsfluss

Vid halsfluss blir dina halsmandlar och delar av svalget inflammerat. Du får ont i halsen, svårt att svälja och feber, men sällan hosta om du är vuxen. Halsfluss är en infektion som orsakas av virus eller bakterier. Om det är streptokocker (bakterier) som orsakat halsflussen kan man vilja behandla med penicillin. Oavsett brukar infektionen läka ut av sig själv inom en vecka. Klicka här eller scrolla ner för att läsa mer om halsfluss.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning och rådgivning vid halsfluss.

Symptom

 • Du känner dig hängig.
 • Du har feber.
 • Du har ont i halsen och svalget, ibland med utstrålning mot örat.
 • Du är svullen i halsen.
 • Dina körtlar vid käkvinkeln är ömma och förstorade.
 • Du har vita prickar eller beläggningar på halsmandlarna.
 • Du kan ha svårt att gapa.
 • Du kan ha svårt att svälja saliv.
 • Du har otydligt och “grötigt” tal.

Vad kan jag göra själv?

 • Ta receptfria febernedsättande läkemedel.
 • Försök vila.
 • Se till att få i dig vätska och mat.
 • Stanna hemma tills febern är borta och du inte har ont i halsen längre.
 • Om du röker, försök dra ner på rökningen eller allra helst sluta helt.

När ska jag söka vård?

 • Om du får svårt att andas.
 • Om du har mycket svårt att svälja ner saliv, mat eller vätska.
 • Om du har hög feber i flera dagar som inte ger med sig.

Vad orsakar halsfluss?

Halsfluss används för att beteckna akuta infektioner i halsen och svalget. Det finns en rad olika virus, bakterier och andra sjukdomar som kan orsaka en halsfluss. I vardagligt tal menar man infektioner med bakterier som heter streptokocker när man säger halsfluss. I cirka 70% av fallen är det dock virus som som orsakat halsfluss. I dessa fall finns ingen behandling utöver vila. Infektionen läker ut av sig själv inom en vecka ungefär.

När det gäller bakterier finns det flera sorter som kan ge halsfluss. Vanligast är så kallade grupp A-streptokocker (GAS) och dessa behandlas ofta med vanligt penicillin. För att ta reda på om det är streptokocker som orsakat halsflussen kan du ta ett snabbtest på en vårdcentral.

Andra bakterier som mer sällan ger halsfluss är pneumokocker (som annars kan ge lunginflammation), klamydia, gonorré och mykoplasma (som också är vanlig vid lunginflammation).

Är körtelfeber samma sak som halsfluss?

Körtelfeber kan sägas vara en sorts halsfluss. Det är en sjukdom som orsakas av ett virus kallat Epstein-Barr-virus (EBV). Vanligt är att tonåringar drabbas och det kallas ibland på engelska för kissing disease då det kan smitta via saliv.

På fackspråk kallas detta tillstånd för mononukleos och det kan efterlikna en streptokock-orsakad halsfluss, med liknande symptom som feber, halsont och vita beläggningar på halsmandlarna. Det finns särskilda prov för att undersöka om man har körtelfeber.

Penicillin vid halsfluss

Om man via vården (vårdcentralen eller närakuten) har konstaterat att du har en halsfluss orsakad av streptokocker så kan antibiotikabehandling bli aktuell. Det brukar då vanligtvis röra sig om vanligt penicillin i 10 dagar.

Kom ihåg att sjukdomsförloppet endast brukar förkortas med ett till två dygn vid antibiotikabehandling. För de som går helt utan behandling brukar nästan alla vara symptomfria efter en vecka. Att äta antibiotika kan ge biverkningar såsom att du får ont i magen och att den naturliga bakteriefloran störs.

Återkommande halsfluss

Det händer ibland att vissa återinsjuknar i halsfluss inom ett par veckor efter en genomgången antibiotikakur. Ungefär 10-20% av alla som får halsfluss får ett andra insjuknande på detta sätt, trots behandling. Ibland beror det på att du inte tagit hela antibiotikakuren färdigt. Andra gånger får man trots detta en ny halsfluss. Då brukar läkaren byta antibiotikasort.

Om du har återkommande besvär av halsfluss kan man överväga att operera bort halsmandlarna. En tumregel är att om du har tre till fyra omgångar med halsfluss på ett år, eller om du får problem i form av halsböld i samband med halsfluss, så kan operation vara ett alternativ.

Det finns dock inte så mycket vetenskapligt stöd för att en sådan operation helt skulle förebygga halsfluss, däremot är patienter som opererats ofta nöjda med hur det gått efteråt. Du kan alltså få halsfluss trots att halsmandlarna är bortopererade då infektionen sätter sig i övriga svalget och ger liknande symptom.

Hur vanligt är halsfluss?

Beroende på hur man definierar halsfluss drabbas årligen mellan 300 000 och 600 000 personer i Sverige av halsfluss. Det är därför en väldigt vanlig sökorsak inom vården.

Vad händer i kroppen?

Vanliga virus och bakterier som du bär omkring på kan ibland få övertaget mot ditt immunsystem och då orsaka en akut inflammation. Normalt sett tar det bara några dagar innan ditt immunförsvar återigen har fått övertaget och inflammationen börjar klinga av.

Förebygga halsfluss

När någon i din närhet har halsfluss ska du undvika närkontakt och vara extra noga med handhygien.

Barn

Barn och unga drabbas oftare än vuxna av halsfluss. Vinter och vår är de årstider då man ser flest fall av halsfluss. Barn drabbas också oftare av virus än bakterier i halsen, men studier har visat att cirka en tredjedel av barn med halsont har streptokocker.

Ofta när barn får halsfluss så finns andra smittade i närheten, som på skola eller dagis. Vanligt är att små barn smittar varandra genom att exempelvis haft samma leksak i munnen. Större barn får i sig smittan via sina händer när de petar sig i ögonen, näsan eller munnen efter att ha fått smitta på händerna.

Symptom på halsfluss hos barn

Barn kan få så kallad smultrontunga och även hudbesvär i form av svinkoppor när de är smittade med streptokocker.

Hos lite större barn förekommer förutom halsont och feber symptom som huvudvärk, illamående, kräkningar och ont i magen.

Om barnet har hosta och rivning näsa brukar det generellt vara tecken på att det är en virusinfektion. Har barnet däremot inte hosta stärks misstanken om att det kan vara bakterier (streptokocker) som gett halsfluss.

Barn under tre års ålder drabbas sällan av streptokocker i halsen, den vanliga åldern är skolåldern. Små barn kan ha svårt att visa var de har ont men vill ofta inte dricka eller äta som vanligt då detta gör ont.

Behandling av halsfluss hos barn

Om man sett att det rör sig om en streptokockinfektion (med pinnprov från halsen) behandlas barnet ofta med antibiotika för att förkorta sjukdomsförloppet och för att minska risken för att smitta andra.

Gravid

Gravida drabbas i ungefär samma utsträckning som icke-gravida av halsfluss. Konsultera din läkare kring eventuellt provtagning och behov av antibiotika.

Referenser

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.