Feber

Feber är i sig ingen sjukdom utan ett sätt för kroppen att säga att något är fel.

  • Feber orsakas ofta av infektioner, antingen av bakterier eller virus.
  • Den mest tillförlitliga mätningen av feber är i ändtarmen. Annars är armhålan ett bra alternativ, och räknas som bättre än munnen eller örat.
  • Man har sällan feber längre än tre dygn och febern går oftast över av sig själv när en underliggande infektion läkt ut.

Är du orolig? Beskriv dina symptom för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

När du blir infekterad av en bakterie eller ett virus reagerar ditt immunförsvar med att skapa ämnen som reglerar kroppens termostat, som sitter i hjärnan. Resultatet blir att temperaturen i kroppen höjs och man tror att detta är gynnsamt för immunförsvaret. Det är därför inte helt säkert att det finns någon bra anledning att sänka febern, men det kan upplevas som en bra lindring att få ner febern en stund.

Symptom

När du får feber kan du först uppleva frysningar och frossa. Du kan också svettas mycket. Eftersom feber är ett tecken på underliggande sjukdom kan det komma tillsammans med trötthet, kräkningar, diarré eller andra allmänna sjukdomstecken.

Vad kan jag göra själv

Med receptfria läkemedel som paracetamol och ibuprofen kan du sänka din feber. Du kan också se till att få i dig mycket vätska. Du bör vila och inte utsätta dig för fysisk ansträngning när du har feber.

När bör jag söka vård

Om du har feber mer än tre dygn och nedsatt allmäntillstånd bör du kontakta läkare. Om febern uppträder med små hudblödningar och/eller stelhet i nacken ska du omedelbart uppsöka akutvård. Samma sak om du får feber och svårt att andas eller svälja, då ska du söka akut sjukvård. Har du fått feber och har frågor kan du kontakta oss på Doktor24 för rådgivning.

Behandling

Oftast är behandlingen symptomatisk, det vill säga febernedsättande behandling med paracetamol eller ibuprofen. Ibland kan man ta dessa läkemedelsgrupper tillsammans, om läkaren tycker att det fungerar för dig. I de fall din feber sannolikt beror på en bakteriell infektion kan det bli aktuellt med antibiotikabehandling.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.