5 tips för att bli av med halsbränna

Drygt 1 av 10 vuxna har problem med halsbränna dagligen. Ofta kan det räcka med några enkla förändringar i matvanor och livsstil för att bli av med besvären. 

5 tips
Sök vård
Fakta

5 tips

 1. Ändra din kost
  Viss typ av mat kan ge halsbränna. Om du äter stora, feta eller starkt kryddade måltider kan det vara bra att se över din kost. Undvik mat som irriterar magslemhinnan som till exempel tomater, citrusfrukter, syrliga bär och läsk.
 2. Skippa kvällsmålet
  Undvik kvällsmål och att äta stora måltider sent då magens syraproduktion ökar under natten.
 3. Minska stress
  Vissa upplever att stress förvärrar halsbränna. Försök hitta de utlösande faktorerna och minska stressen i vardagen. Om du vill ha hjälp med behandling kan söka vård hos Doktor24.
  6 KBT-övningar mot stress
 4. Gå ner i vikt
  Om du är överviktig kan du få problem med halsbränna och sura uppstötningar då pressen på magmunnen ökar. Det kan vara bra att antingen på egen hand eller med professionell hjälp försöka gå ner i vikt.
 5. Sov med huvudet högt
  Om du har problem med halsbränna på natten kan det vara bra att höja huvudändan så att magsyran får svårare att ta sig upp till matstrupen. Prova att lägga en extra kudde under huvudet när du ska sova.

När ska jag söka vård?

Om du har provat behandla halsbrännan på egen hand utan resultat kan du kontakta Doktor24 för att få hjälp med utredning och behandling.

Du ska även söka vård om du:

 • är över 45 år och inte har haft besvär av halsbränna och sura uppstötningar tidigare,
 • har stora besvär av halsbrännan,
 • har svårt att svälja eller att maten fastnar när man sväljer, särskilt om besvären är nya,
 • har halsbränna och går ner i vikt eller
 • tidigare har fått behandling men besvären inte minskar.

Sök vård omgående om du har halsbränna och mycket ont i magen eller bröstet, eller om avföringen är svart.

Vad är halsbränna?

Halsbränna känns som smärtor från övre delen av magen eller hela vägen upp i halsen. Ibland förekommer även sura uppstötningar. Halsbränna, eller reflux som det även heter, är när syran från magsäcken åker upp genom övre magmunnen och tar sig till matstrupen. Slemhinnan i matstrupen blir irriterad av syran vilket resulterar i obehag och kan i förlängningen orsaka inflammation.

Skriven av: Louise Isaksson
Granskad av: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24