Bota urinvägsinfektion på egen hand

Urinvägsinfektion (UVI) orsakas vanligtvis av bakterier som har kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Urinvägsinfektion är vanligt förekommande och kan ofta behandlas på egen hand utan antibiotika. 

Den allra vanligaste formen av urinvägsinfektion kallas för blåskatarr, nedre urinvägsinfektion eller cystit.

Om du behöver kissa ofta och det svider när du går på toaletten i kombination med smärta i nedre delen av magen tyder det på UVI. Men med några enkla knep kan infektionen gå över av sig själv på bara några dagar.

 1. Drick mer än vanligt!
  Vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket. Det ökar sannolikheten för att lyckas driva ut bakterierna ur kroppen. Många upplever att tranbärsjuice hjälper, även om det inte finns vetenskapligt stöd för detta. Det viktiga är att du får i dig mycket vätska.
 2. Håll dig varm
  Lägg en värmedyna eller vetekudde på nederdelen av magen där du har ont. Värme kan nämligen minska både smärtan och inflammationen. 
 3. Inflammationshämmande preparat
  Receptfria värktabletter är perfekt vid urinvägsinfektion då de har en såväl smärtstillande som inflammationshämmande effekt. Finns att köpa på alla apotek och många matbutiker.

När ska jag söka vård?

Du som är kvinna och är 15 år eller äldre, inte är gravid eller har något synligt blod i urinen kan avvakta i upp till en vecka. Men om du inte börjar bli bättre efter 3 dagar eller om du har stora besvär bör du söka vård.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp vid urinvägsinfektion. Läkarbesöket är kostnadsfritt för vuxna och barn. Sök vård för urinvägsinfektion.

Sök vård om:

 • Du är kvinna och har haft besvär i mer än 3 dagar.
 • Du har synligt blod i urinen.
 • Du är man och misstänker att du har blåskatarr (nedre urinvägsinfektion).
 • Du är flicka under 15 år och misstänker att du har blåskatarr.
 • Du misstänker sexuell smitta, till exempel har flytningar från urinrör eller slida.
 • Du är gravid eller nyligen har fött barn och misstänker att du har blåskatarr.

Undvik antibiotika om det går

Samhällets överanvändning av antibiotika ökar risken för att bakterier blir allt mer motståndskraftiga, det vill säga resistenta, mot antibiotika. Det innebär att vi på sikt kommer att få svårt att bota sjukdomar som i dag går att behandla med antibiotika.

Dessutom har medicineringen en direkt negativ påverkan på din tarmflora. Något som kan leda till magproblem, till exempel diarré, men också ett nedsatt immunförsvar.

Läs mer om när antibiotika behövs.

Skriven av: Blanca Sjöstedt
Granskad av: Sanna Siljeholm, läkare Doktor24