Bota urinvägsinfektion på egen hand

Urinvägsinfektion är ett vanligt besvär som kan botas utan antibiotika. Tricket är att upptäcka symptomen i tid och känna till de avgörande behandlingsknepen.

Urinvägsinfektion (UVI) orsakas vanligtvis av bakterier som har kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Den allra vanligaste formen av urinvägsinfektion kallas för blåskatarr, nedre urinvägsinfektion eller cystit.

Om du behöver kissa ofta och det svider när du går på toaletten i kombination med smärta i nedre delen av magen tyder det på UVI. Men med några enkla knep kan infektionen gå över av sig själv på bara några dagar.

 1. Drick ordentligt!
  Vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket. Det ökar sannolikheten för att lyckas driva ut bakterierna ur kroppen. Just tranbärsjuice upplever många kan hjälpa men det viktiga är att få i sig mycket vätska.
 2. Håll dig varm
  Lägg en värmedyna eller vetekudde på nederdelen av magen där du har ont. Värme kan nämligen minska både smärtan och inflammationen. 
 1. Inflammationshämmande preparat
  Receptfria läkemedel såsom Ipren är perfekt vid urinvägsinfektion då de har en såväl smärtstillande som inflammationshämmande effekt.

 

Du som är kvinna och är 15 år eller äldre, inte är gravid eller har något synligt blod i urinen kan avvakta i upp till en vecka innan du söker vård. Om du har stora besvär eller inte har börjat bli bättre efter tre dagar bör du kontakta en vårdcentral.

Du ska söka vård om:

 • Du har synligt blod i urinen.
 • Du är man och misstänker att du har blåskatarr.
 • Du är flicka under 15 år och misstänker att du har blåskatarr.
 • Du är kvinna och har haft besvär i mer än 3 dagar.
 • Du misstänker sexuell smitta, till exempel har flytningar från urinrör eller slida.
 • Du är gravid eller nyligen har fött barn och misstänker att du har blåskatarr.

Läs mer om urinvägsinfektion. 

Undvik antibiotika om det går

Samhällets överanvändning av antibiotika ökar risken för att bakterier blir allt mer motståndskraftiga, det vill säga resistenta, mot antibiotika. Det innebär att vi på sikt kommer att få svårt att bota sjukdomar som i dag går att behandla med antibiotika.

Dessutom har medicineringen en direkt negativ påverkan på din tarmflora. Något som kan leda till magproblem, till exempel diarré, men också ett nedsatt immunförsvar.

Skriven av: Blanca Sjöstedt
Granskad av: Sanna Siljeholm, läkare Doktor24