Kolla upp födelsemärket hos Doktor24

De flesta har något födelsemärke som man är osäker kring eller funderar på att ta bort. Nu kan du enkelt fota leverfläcken och kolla upp den hos oss, så svarar en erfaren läkare inom några timmar.

Födelsemärken (eller leverfläckar) kan finnas överallt på huden och de flesta är helt ofarliga. Om du är orolig över ett födelsemärke och märker att det ändrat utseende, orsakar besvär eller sticker ut jämfört med andra fläckar kan du enkelt få det undersökt av en läkare.

Skrolla ner för att läsa mer om varningstecknen på malignt melanom.

Så går det till:

 1. Chatta
  Starta chatten, ladda upp bilder och svara på frågor om födelsemärket.
 2. Betala
  Läkarbesöket kostar 250 kronor men är gratis för barn och unga 1-20 år och med frikort.
 3. Få svar
  En läkare gör en bedömning och svarar inom några timmar. Om det behövs får du en remiss för borttagning av födelsemärket.

Så fotar du födelsemärket

För att läkaren ska kunna göra en bedömning behöver du skicka in en närbild (10 cm avstånd) och en översiktsbild (30 cm avstånd) på födelsemärket. Det går bra att fota med mobilkameran men se till att både ljus och skärpa är bra.

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är en cancerform som blir allt vanligare. I Europa tillhör Sverige de länder som har högst insjuknande i melanom i huden.

Alla kan drabbas av sjukdomen, men den är mycket ovanlig hos barn och ungdomar. Därefter ökar den med stigande ålder. Hos kvinnor är melanom vanligare på benen medan män oftare får det på bålen. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre.

Var uppmärksam på födelsemärken som:

 • är asymmetriska,
 • har oregelbundna kanter,
 • ändrar färg eller har flera olika färger (rött, svart, blått, vitt),
 • kliar,
 • blöder eller
 • avviker utseendemässigt.

Hur skiljer man på farliga och ofarliga födelsemärken?

För att skilja mellan vanliga födelsemärken och melanom utgår läkaren bland annat från ABCDE-kriterierna: Asymmetri, Border (ojämna/diffusa kanter), Colour (varierande färg), Diameter (bredare än 6mm) och Evolution (förändring över tid). Utöver dessa letar man även efter födelsemärken som sticker ut från mängden och skiljer sig utseendemässigt (det så kallade ”ugly duckling sign”). Ett födelsemärke som skiljer sig från andra bör undersökas mer noggrant.

Kan födelsemärken undersökas online?

Födelsemärken liksom många andra hudbesvär kan undersökas online med hjälp av en smartphone, kamera eller dator. I de allra flesta fall kan läkaren bedöma om födelsemärket är ofarligt eller om det bör tas bort genom bilder och beskrivning av fläcken. Om det behövs får du en remiss för vidare utredning och borttagning av födelsemärket.

Hur går betalningen till?

Vi använder oss av Klarna och tar emot betalning med faktura, kort, direktöverföring och delbetalning.

Vad händer om jag behöver ta bort födelsemärket?

Om du behöver ta bort födelsemärket skickar läkaren en remiss för borttagning.

Skriven av: Louise Isaksson
Granskad av: Sanna Siljeholm, specialistläkare allmänmedicin, Doktor24