Kolla upp födelsemärke

Födelsemärken eller leverfläckar finns överallt på huden och de flesta är helt ofarliga. Med hjälp av ABCDE-kriterierna och ”ugly duckling sign” kan du upptäcka farliga födelsemärken i tid och få en snabb bedömning av en läkare online.

De flesta har något födelsemärke eller leverfläck som man är osäker kring eller funderar på att ta bort.  Om du är orolig över en leverfläck och märker att det ändrat utseende, orsakar besvär eller sticker ut jämfört med andra fläckar kan du enkelt få det undersökt av en läkare hos Doktor24.

Hur vet jag om födelsemärket eller leverfläck är farligt?

För att skilja mellan vanliga födelsemärken / leverfläckar och melanom utgår läkaren bland annat från ABCDE-kriterierna:

 • Asymmetri,
 • Border (ojämna/diffusa kanter),
 • Colour (varierande färg),
 • Diameter (bredare än 6mm) och
 • Evolution (förändring över tid).

Utöver dessa letar man även efter födelsemärken som sticker ut från mängden och skiljer sig utseendemässigt (det så kallade ”ugly duckling sign”). Ett födelsemärke som skiljer sig från andra bör undersökas mer noggrant.

Var uppmärksam på :

 • Födelsemärken som är asymmetriska.
 • Födelsemärken som har oregelbundna kanter.
 • Födelsemärken som ändrar färg eller har flera olika färger (rött, svart, blått, vitt).
 • Födelsemärken som kliar.
 • Födelsemärke som blöder.
 • Födelsemärken som avviker utseendemässigt.

Läs mer om födelsemärken

Kan jag kolla upp födelsemärken online?

Födelsemärken liksom många andra hudbesvär kan enkelt undersökas online med hjälp av en smartphone, kamera eller dator. I de allra flesta fall kan läkaren bedöma om födelsemärket är ofarligt eller om det bör tas bort genom att titta på bilderna och beskrivningen av fläcken. Om det behövs får du en remiss för vidare utredning och borttagning av födelsemärket.

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är en form av hudcancer som blir allt vanligare. I Europa tillhör Sverige de länder som har högst insjuknande i melanom i huden.

Alla kan drabbas av sjukdomen, men den är mycket ovanlig hos barn och ungdomar. Därefter ökar den med stigande ålder. Hos kvinnor är melanom vanligare på benen medan män oftare får det på bålen. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre.

Så går det till:

 1. Chatta
  Starta chatten, ladda upp bilder och svara på frågor om födelsemärket.
 2. Betala
  Läkarbesöket kostar 250 kronor men är gratis för barn och unga 1-20 år och med frikort.
 3. Få svar
  En läkare gör en bedömning och svarar inom några timmar. Om det behövs får du en remiss för borttagning av födelsemärket.

Så fotar du födelsemärket

För att läkaren ska kunna göra en bedömning behöver du skicka in en närbild (10 cm avstånd) och en översiktsbild (30 cm avstånd) på födelsemärket. Det går bra att fota med mobilkameran men se till att både ljus och skärpa är bra.

Vad händer om jag behöver ta bort födelsemärket?

Om du behöver ta bort födelsemärket skickar läkaren en remiss för borttagning.

Skriven av: Louise Isaksson
Granskad av: Sanna Siljeholm, specialistläkare allmänmedicin, Doktor24