Hoppa till innehållet

Återhämta dig från lunginflammation – 3 tips

Hur snabbt du återhämtar dig från en lunginflammation beror på vad som orsakat sjukdomen, hur frisk du är i övrigt och när du får behandling. Om infektionen är lindrig kan lunginflammation gå över av sig själv, annars kan du behöva läkemedelsbehandling.

Varje år drabbas 1 av 100 personer av lunginflammation. Tyvärr finns det ingen mirakelkur för att bli frisk från luninflammation, däremot finns det några saker du kan göra för att ge kroppen de bästa förutsättningarna att återhämta sig.

3 tips för återhämtning:

1. Låt kroppen vila

Lunginflammation gör dig trött. Se till att sova och låta kroppen återhämta sig. Det kan vara en god idé att höja huvudändan när du ligger ner om du hostar mycket. Undvik att träna då fysisk ansträngning kan förvärra hostan. Korta promenader är bara bra så snart du mår bättre och har ork.

2. Få i dig vätska

Om du har feberoch hostaska du se till att få i dig vätska. Vatten gör även att slemmet löses upp och blir lättare att hosta upp. Läs gärna våra 4 tips för att lindra hosta. Om du är irriterad i halsen kan varm vätska kännas lenande.

3. Ta medicin vid behov

Ofta behövs läkemedelbehandling vid lunginflammation, men ibland kan läkaren konstatera att det är virus som orsakat inflammationen. En läkemdelskur pågår i cirka 10 dagar men det kan dröja upp till en månad innan du är helt återställd. Om du har feber kan du ta febernedsättande läkemedel som finns att köpa receptfritt på apoteket.

När ska jag söka vård?

  • Om du har mycket hosta och hög feber.
  • Om du har ont i lungorna.
  • Om du känner att du har tungt med andningen och samtidigt feber.
  • Om du har andra konstaterade sjukdomar sen tidigare och får hosta och feber.
  • Får du hög feber och allmänpåverkan eller svår andnöd ska du uppsöka akut sjukvård.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård
Sanna Siljeholm, specialist i allmänmedicin vid Doktor24

Behövs läkemedelsbehandling vid lunginflammation?

Hos vuxna är bakterier den vanligaste orsaken till lunginflammation, medan barn i högre utsträckning drabbas av virus.
– Det kan vara svårt att veta vad som orsakat lunginflammationen. Som läkare väger man in flera aspekter i bedömningen. Vi lyssnar på lungorna, tar blodprov som kallas CRP (sänkan) och kan även kolla på antalet vita blodkroppar. I sällsynta fall görs en lungröntgen, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.

återhämta dig från lunginflammation

Därför blir du inte frisk från lunginflammationen trots behandling

– En vanlig anledning till att läkemedelsbehandlingen a inte biter på lunginflammationen är att infektionen orsakats av virus och inte bakterier. Läkemedelskuren har nämligen ingen effekt på virus. Det kan också vara så att du har fel läkemedel. Rådgör med din läkare om du inte blir bättre av din behandling efter 3 dagar, säger Sanna Siljeholm.

Sök vård digitalt

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med rådgivning och receptförnyelse. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Rådgivning och receptförnyelse

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen