Återhämta dig från lunginflammation – 3 tips

Hur snabbt du återhämtar dig från en lunginflammation beror på vad som orsakat sjukdomen, hur frisk du är i övrigt och när du får behandling. Om infektionen är lindrig kan lunginflammation gå över av sig själv, annars kan du behöva äta antibiotika.

Varje år drabbas 1 av 100 personer av lunginflammation. Tyvärr finns det ingen mirakelkur för att bli frisk från luninflammation, däremot finns det några saker du kan göra för att ge kroppen de bästa förutsättningarna att återhämta sig.

3 tips för återhämtning:

 1. Låt kroppen vila 
  Lunginflammation gör dig trött. Se till att sova och låta kroppen återhämta sig. Det kan vara en god idé att höja huvudändan när du ligger ner om du hostar mycket. Undvik att träna då fysisk ansträngning kan förvärra hostan. Korta promenader är bara bra så snart du mår bättre och har ork.
 2. Få i dig vätska
  Om du har feber och hosta ska du se till att få i dig vätska. Vatten gör även att slemmet löses upp och blir lättare att hosta upp. Om du är irriterad i halsen kan varm vätska kännas lenande.
 3. Ta medicin vid behov
  Ofta behövs antibiotika vid lunginflammation, men ibland kan läkaren konstatera att det är virus som orsakat inflammationen. En antibiotikakur pågår i cirka 10 dagar men det kan dröja upp till en månad innan du är helt återställd. Om du har feber kan du ta febernedsättande läkemedel som finns att köpa receptfritt på apoteket.

När ska jag söka vård?

 • Om du har mycket hosta och hög feber.
 • Om du har ont i lungorna.
 • Om du känner att du har tungt med andningen och samtidigt feber.
 • Om du har andra konstaterade sjukdomar sen tidigare och får hosta och feber.
 • Får du hög feber och allmänpåverkan eller svår andnöd ska du uppsöka akut sjukvård.

Behövs antibiotika vid lunginflammation? 

Antibiotika används bara om lunginflammationen orsakats av bakterier. Hos vuxna är bakterier den vanligaste orsaken till lunginflammation, medan barn i högre utsträckning drabbas av virus.

– Det kan vara svårt att veta vad som orsakat lunginflammationen. Som läkare väger man in flera aspekter i bedömningen. Vi lyssnar på lungorna, tar blodprov som kallas CRP (sänkan) och kan även kolla på antalet vita blodkroppar. I sällsynta fall görs en lungröntgen, säger Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin.

Därför blir du inte frisk från lunginflammationen trots antibiotika

– En vanlig anledning till att antibiotika inte biter på lunginflammationen är att infektionen orsakats av virus och inte bakterier. Antibiotikakuren har nämligen ingen effekt på virus. Det kan också vara så att du har fel antibiotika. Rådgör med din läkare om du inte blir bättre av din behandling efter 3 dagar, säger Sanna Siljeholm.

Skriven av: Louise Isaksson
Granskad av: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24