Hoppa till innehållet

Friskintyg covid-19

Många länder kräver numera ett reseintyg som visar att du testat negativt för pågående infektion av covid-19 vid inresa i landet. Vi hjälper dig med provtagning och friskintyg.

Tjänsten finns för tillfället i Stockholm och kräver att du har Mobilt BankID, svenskt personnummer samt tar med pass vid provtagning.

Tillsammans med Apoteket
Svar inom några dygn

Det här innehåller intyget

Intyget är på engelska och innehåller provresultat, svenskt personnummer, fullständigt namn enligt pass, passnummer, datum och tidpunkt för provtagningen samt är signerat av en av våra läkare.

Läs vanliga frågor och svar
Enkel beställning

Här kan du testa dig

Du tar testet på Doktor24 Mottagningen som finns på Apoteket i Stockholm. Provtagning sker via drop-in, måndag - onsdag kl.9.00-16.00. Du kan även ta provet hemma via ett bokat videobesök.

Hitta mottagning och se öppettider
Enkel provtagning för antikroppar

Så går provtagningen till

Provtagningen utförs genom att du gnuggar en tops i näsa och långt bak i halsen. Du blir guidad av vår sköterska på mottagningen eller via video.

Läs mer om tjänsten

Så fungerar tjänsten

Provtagning

 • För att bekräfta att du inte har en pågående infektion behöver du ta ett PCR-test.
 • Provet kan tas på Doktor24 Mottagningen som finns på Apoteket i Stockholm, det är då viktigt att du tar med ditt pass.
 • Du kan också välja att ta testet själv hemma. Mer information om hemmaprovtagning hittar du längre ner på sidan.
 • Provtagningen utförs genom att du gnuggar en tops i näsa och långt bak i halsen. Du blir guidad av vår sköterska på Doktor24 Mottagningen eller via video om du tar testet hemma.

Tänk på!

 1. Du måste vara frisk: Det är viktigt att du är helt frisk såväl vid upphämtning och inlämning av test-kit som vid provtagning via drop-in på Doktor24 Mottagningen.
 2. Pass och svenskt personnummer: Du måste ta med ditt pass till provtagningen. I dagsläget kan vi endast utfärda friskintyg för dig med svenskt personnummer.
 3. Kolla upp landets regler: Oftast får inte friskintyget vara mer än 72 timmar (3 dygn) gammalt vid inresa. Kontrollera vad som gäller via www.swedenabroad.se.
 4. Provtagning och inlämning: Om du väljer att utföra testet själv hemma under ett videobesök ska testkitet lämnas in för analys samma dag innan kl.16.30. Det är viktigt att provtagning sker samma dag som inlämning för att garantera att du får intyget i tid.
 5. Egenprovtagning: Provtagningen utförs genom att du gnuggar en tops i näsa och långt bak i halsen. Provtagningen är inte svår men kan uppfattas som lite obehaglig och du blir därför guidad av vår sköterska på mottagningen eller via video.
  På barn under 7 år rekommenderar vi inte att utföra egenprovtagning utan att istället få hjälp på en vårdcentral.

Villkor för friskintyg

Provtagning hemma

Om du vill utföra provtagning själv hemma kan du beställa ett testkit för upphämtning på någon av våra Doktor24 Mottagningar på Apoteket.

 1. Beställning och bokning: Du beställer ditt PCR-test och bokar tid för provtagning via Doktor24. Tänk på att boka ett besök per person om ni är flera som ska provtas. Beställ test för hemmaprovtagning här.
 2. Upphämtning: Testkitet hämtas ut på något av våra utvalda apotek i Stockholm.
 3. Provtagning: Du startar ditt inbokade digitala besök hos Doktor24 och utför provtagningen hemma genom att gnugga en tops i näsa och långt bak i halsen. En sköterska kan svara på frågor och se till att provet tas på rätt sätt.
 4. Inlämning: Samma dag lämnas testkitet in på samma apotek som du hämtade det från. Det är viktigt att kitet lämnas in innan kl.16.30 mån-ons för att du ska få intyget i tid.
 5. Intyg: Du får ett sms och mail när intyget är klart inom 2 dygn. Intyget finns digitalt och kan laddas ner för utskrift.

När får jag intyget?

Från att du lämnat in testkitet tar det upp till 2 dygn (cirka 48 timmar) innan du får friskintyget. Fördröjningen beror på att testet ska analyseras i ett labb och att friskintyget därefter ska utfärdas av en legitimerad läkare hos Doktor24.

 • Provtagning & inlämning: Måndag
  Intyg: Onsdag (cirka 48 timmar)
 • Provtagning & inlämning: Tisdag
  Intyg: Torsdag (cirka 48 timmar)
 • Provtagning & inlämning: Onsdag
  Intyg: Fredag (cirka 48 timmar)

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om friskintyg.

Öppettider och adress

 • Provtagning på plats erbjuds endast via drop-inApoteket Scheele vid centralen. Öppet måndag – onsdag kl.9.00-16.00.
 • Kom ihåg att ta med ditt pass till provtagningen, detta är viktigt för att vi ska kunna utfärda ditt intyg med rätt information.
 • Tänk på att öppettiderna för provtagning till friskintyg skiljer sig från Doktor24 Mottagningens övriga öppettider.

Vid provtagning hemma

Om du väljer hemmaprovtagning kan du hämta ditt testkit på ett av våra 4 Doktor24 Mottagningar i Stockholm. Videobesöket bokas i förväg vid beställning. Testkit för upphämtning beställs via Doktor24 här.


Villkor för tjänsten

Vänligen notera att det åligger dig själv att planera genomförandet av ditt test i god tid innan resa. Doktor24 lämnar inga garantier gällande väntetiden innan du får ditt testresultat.

Notera även att provresultatet i sällsynta fall kan bli ogiltigt, och att vi då inte kommer kunna utfärda intyg. Om så blir fallet kan du välja mellan att få pengarna tillbaka eller att boka ny provtagning.

Doktor24 ansvarar inte för eventuella kostnader, till exempel till följd av utebliven resa, som kan komma att uppstå till följd av ett ogiltigt provresultat.

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen