Hoppa till innehållet

Covid-19: Information om smittspårning

Hej!

Du får denna information för att du kan ha utsatts för smitta av det nya coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar covid-19.

Vanliga symptom

  • Infektionen ger oftast en lindrig sjukdom med milda luftvägssymtom (exempelvis förkylning, hosta eller feber), men du kan också bli svårt sjuk med andningsbesvär och behöver vårdas på sjukhus.
  • Du kan även få muskelvärk, halsont, huvudvärk och magbesvär med diarré.

Så smittar viruset

  • Tiden från det att du smittas tills att du eventuellt blir sjuk (inkubationstiden) varierar mellan 2–14 dagar, vanligast 5 dagar.
  • Covid-19 smittar genom dropp- och kontaktsmitta, vilket innebär att sekret från upphostningar och nysningar sprids från den smittade personen och kan därifrån överföras via händer och andra kontaktytor.

Vad ska jag göra?

Personer som har exponerats i samhället som nära kontakter eller som hushållskontakter kan vara på arbetet, i skolan eller annan verksamhet så länge de inte har några symtom. Får de symtom rekommenderas de stanna hemma så länge de är sjuka, men de behöver inte provta sig om de inte tillhör någon av kategorierna (patienter, omsorgstagare och personal inom vård och äldreomsorg). Inga förhållningsregler ges till hushållskontakter. Jobbar dina hushållskontakter inom hälso-sjukvård bör de kontakta sin arbetsplats och informera om smitta i hemmet enligt ovan.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen