Så vet du när antibiotika behövs
De flesta känner till att antibiotika inte ska användas vid vanlig virusförkylning. Men få har koll på när antibiotika verkligen gör skillnad.
När behövs antibiotika?
Antibiotika är nödvändigt vid svårare bakterieinfektioner som inte läker ut av sig själv och där effekten kan vara livsavgörande.
Nödvändigt eller livsavgörande:
- Svår njurbäckeninflammation
- Allvarlig lunginflammation
- Hjärnhinneinflammation
- Blodförgiftning
- Utbredd rosfeber
Minskar risken för komplikationer:
- Borreliainfektion
- Klamydia och gonorré
- Öroninflammation 0-1 år
- Vissa sårinfektioner
Symptomlindrande:
- Halsfluss
- Urinvägsinfektion
Liten effekt:
- Lindrig halsfluss
- Öroninflammation barn 1-12 år
- Bihåleinflammation
Ingen effekt:
- Virusinfektioner (förkylning, halsont, hosta)
- Luftrörskatarr
Antibiotika verkar enbart mot bakterier och har ingen effekt på virusinfektioner som är det vanligaste att drabbas av.
– Många ser antibiotika som en mirakelkur som funkar mot allt, men så är det inte. Även vid bakterieinfektioner är det inte säkert att antibiotika påskyndar läkningsprocessen, säger Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin hos Doktor24.

Användning av antibiotika
Förutom att vara noga med att enbart använda antibiotika när det verkligen behövs är det viktigt att rätt typ av läkemedel sätts in i rätt dos och antal dagar. Antibiotika kan nämligen inte skilja på kroppens naturliga bakterier och de bakterier som gör en sjuk.
– Om fel antibiotika används kan det leda till att man slår ut kroppens egna bakterier och drabbas av oönskade besvär såsom diarré, svampinfektioner eller nya infektioner.
Är det dåligt att äta antibiotika?
– Om man medicinerar med antibiotika när man inte behöver det finns risk att bakterierna blir resistenta. I förlängningen kan det leda till att antibiotikan inte hjälper om du senare skulle bli allvarligt sjuk och att infektioner vi vanligtvis betraktar som enkla blir livshotande.
Idag blir det allt vanligare att bakterier utvecklar resistens och att det inte längre går att behandla med antibiotika.
– Om man drabbas av en infektion som antibiotika inte hjälper mot är det mycket allvarligt. En infektion med resistenta bakterier kan bli livshotande i samband med operation, intensivvård eller hos personer med nedsatt immunförsvar samt för spädbarn som är för tidigt födda.
Få snabb hjälp
Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.
Vad är antibiotika?
Antibiotika används idag för att skydda en sjuk människa från de konsekvenser eller komplikationer som en bakteriell infektion kan innebära. Läkemedlet verkar genom att de dödar eller hämmar tillväxten av bakterier.
Det finns många olika grupper av antibiotika varav penicillin är den vanligaste.
Tack vare upptäckten av antibiotika har folkhälsan förbättrats och livslängden ökat drastiskt. Idag används läkemedlet alltför ofta felaktigt, vilket inte bara är dåligt för samhället, utan även kan ge besvär hos den som använder det.
Granskare: Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24