Hoppa till innehållet

Därför vinner du på att undvika antibiotika

Överanvändning av antibiotika får inte bara allvarliga samhällskonsekvenser på sikt, det drabbar dig som individ direkt. Här är anledningarna till att bara ta antibiotika när det verkligen behövs.

Det talas högt och mycket om hur dagens antibiotikaanvändning kan komma att påverka samhället i framtiden. Om vi fortsätter att medicinera i samma takt finns det en stor risk att utvecklingen av resistenta bakterier minskar antibiotikans effekt. Sjukdomar som enkelt botas i dag kan på så vis bli dödliga för kommande generationer.

Påverkar tarmfloran

Men det finns ännu ett starkt argument för att undvika antibiotika i största möjliga mån. Läkemedlet påverkar din tarmflora negativt i flera månader efter att kuren avslutats. Det kan i sin tur leda till direkta magproblem såsom diarré och i förlängningen ett nedsatt immunförsvar. Tarmen är kroppens största immunologiska organ och huserar ungefär hälften av alla celler som har med immunförsvaret att göra. Således är det långt mer än bara magen som påverkas när tarmfloran sätts ur spel.

 

Kroppens eget immunförsvar

Dessutom är antibiotika sällan svaret på våra vanligaste sjukdomsbesvär. Kroppens eget immunförsvar är effektivt mot mindre bakterieinfektioner, till exempel öroninflammation, bihåleinflammation och lindrig halsfluss. Vid största delen av dessa infektioner bidrar antibiotika blygsamt eller inte alls till en snabbare läkning, förutsatt att du är frisk i övrigt. Glöm inte heller att antibiotika inte har någon effekt alls när det kommer till virusinfektioner såsom förkylning.

Så undviker du antibiotika

  • Tvätta händerna för att undvika smitta.
  • Sov, ät och träna regelbundet för att stärka ditt immunförsvar.
  • Ta små infektioner på allvar så att de inte har chans att förvärras.
  • Rådfråga Doktor24 om när antibiotika gör nytta så att du inte medicinerar i onödan.

Träffa läkare

Chatta med erfaren läkare idag

Sök vård

Överbliven antibiotika

Kom ihåg! Lämna alltid in överbliven antibiotika på apoteket, istället för att använda eller slänga den. Om antibiotika slängs med hushållssoporna finns risken att den hamnar i naturen vilket också leder till en ökad antibiotikaresistens hos bakterier.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen