Hoppa till innehållet

Steg-för-steg

Blodtrycksbehandling

Med rätt behandling av högt blodtryck minskar risken att drabbas av allvarliga sjukdomar och gör det möjligt att leva ett långt och friskt liv även med diagnosen hypertoni.

Tillsammans hjälper våra läkare och sjuksköterskor dig att sänka ditt blodtryck till en hälsosam nivå. Behandlingen sker i tre faser:

 • Kartläggning
 • Behandlingsplan
 • Stabil nivå
Tillsammans med Apoteket

Steg 1: De första veckorna

Under de första veckorna behöver vi lära oss allt om dig och ditt blodtryck. Kartläggningen hjälper oss att bedöma vilken behandling som är bäst för just dig. Under de här veckorna kommer du bland annat att:

 1. Få svara på frågor om dina tidigare behandlingar och sjukdomar
 2. Lämna blodprover
 3. Mäta och föra in ditt blodtryck i appen morgon och kväll i sju dagar. Det är viktigt för att vi ska få en så rättvis bild som möjligt av dina blodtrycksnivåer.
 4. I appen kan du nu se och följa ditt blodtryck dag för dag.

Steg 2: Behandlingsplan

Efter de första veckorna har vi lärt känna ditt blodtryck och det är nu dags att påbörja din behandlingsplan. Så går det till:

 • Du och läkaren kommer överens om ett målblodtryck att sträva efter samt hur du ska nå dit. Oftast behövs framförallt förändringar i levnadsvanor göras, och om nödvändigt sätts även läkemedel in.
 • Vid behov får du stöd av en sjuksköterska för att förändra ohälsosamma levnadsvanor som ett steg i att sänka blodtrycket. Under omställningen träffas ni regelbundet och följer upp hur det går.
 • Du kan när som helst ta kontakt med våra läkare om du har några frågor eller funderingar.

Steg 3: Långsiktig monitorering

När du har nått ditt målblodtryck är det dags att arbeta för att behålla blodtrycket på den här nivån. Det innebär bland annat att du:

 • Fortsätter att mäta och föra in ditt blodtryck i appen.
 • Har regelbundna avstämningar med läkare och sjuksköterska för att se till att du mår bra och att blodtrycket håller sig på hälsosam nivå.

Om blodtrycksbehandlingen

Vi hjälper dig att få kontroll på ditt blodtryck. Med vår blodtrycksbehandling får du en personlig behandlingsplan anpassad efter dina behov och kan följa ditt blodtryck direkt i mobilen.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen